SKupaj bo Slovenija v dveh letih sprejela 567 premeščenih prebežnikov. Foto: Reuters
SKupaj bo Slovenija v dveh letih sprejela 567 premeščenih prebežnikov. Foto: Reuters

V Slovenijo bo namreč letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije premeščenih 567 prebežnikov, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine. Prva skupina 40 naj bi v državo sicer prišla že aprila, a so se postopki zavlekli, tako da bo prvih 30 prebežnikov iz Grčije predvidoma prispelo 12. maja. Gre za državljane Sirije in Iraka, struktura te skupine še ni popolnoma znana, bodo pa med njimi tudi družine.

Čeprav naj bi v prvi skupini 10 prebežnikov prispelo iz Italije, ta še ni povedala, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo. Gre za državljane Eritreje, med njimi naj bi bilo devet moških in ena ženska.

Vse, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pojasnili na notranjem ministrstvu. V državo bodo prispeli kot prosilci za azil, vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo status dejansko dobili.

Najprej v azilni dom nato v integracijske hiše
V Sloveniji jih bodo najprej namestili v azilni dom ali eno od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Obstoječe nastanitvene zmogljivosti zadostujejo do konca leta. Država ob tem išče tudi zasebnike, ki bi oddali stanovanja osebam, ki bodo pri nas pridobile status begunca za čas trajanja integracijskega procesa.

Poleg 567 prebežnikov, ki bodo v Slovenijo premeščeni, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli program integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.