Slovenija bo med prvimi desetimi prerazporejenimi prosilci za azil večinoma prejela Eritrejce. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Slovenija bo med prvimi desetimi prerazporejenimi prosilci za azil večinoma prejela Eritrejce. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

To je ob robu posveta o nastanitvi in integraciji beguncev za Radio Slovenija potrdil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. "Z italijanskimi kolegi smo že zelo daleč. Računam, da bo v desetih, štirinajstih dneh ta skupina desetih oseb iz Italije v Sloveniji," je izjavil.

Največ bo Eritrejcev, v glavnem moških, med njimi naj bi bila tudi ena ženska.

"V Grčijo smo tudi že poslali osnovne parametre, vendar od tam še nimamo vseh odgovorov. Za Grčijo bi ta trenutek težko povedal točen datum," je komentiral odnose z Grčijo, kamor Slovenija pošilja gmotno pomoč, je še poročal Radio Slovenija.

Slovenija se je zavezala, da bo sprejela 567 ljudi iz projekta premestitve in 20 iz projekta trajne preselitve, dodatno se skladno z dogovorom med EU-jem in Turčijo pripravlja še nov mehanizem.

Natrpan azilni dom
Na posvetu o nastanitvi in integraciji je sicer spomnil, da se Slovenija spoprijema z najmožičnejšim prihodom prebežnikov do zdaj, je poročala Slovenska tiskovna agencija. Če je bilo januarja samo 17 prošenj, jih je bilo februarja že 270, kar je preseglo nastanitvene zmogljivosti azilnega doma. To je bil tudi razlog, da se je vlada po njegovih besedah odločila ustanoviti dve izpostavi, na Kotnikovi v Ljubljani in v Logatcu. Trenutno je pri nas okrog 350 prosilcev, med njimi 90 otrok.

Glede na povečan prihod, tudi prek evropskih zavez, bo po Šefičevih besedah treba "vzpostaviti sistem aktivne participacije tudi občin, da bi oblikovali obsežni kompleksni sistem integracije, ki bi temeljil na lokalni ravni s poudarkom na zagotavljanju zasebnih nastanitev po občinah".
Še je prostora v Šentilju
V nastanitvenem centru Šentilj bo odslej prostora še za okoli 600 prebežnikov, saj uprava za zaščito in reševanje preko pogodbenih izvajalcev v teh dneh opravlja demontažo nastanitvenih kapacitet na zgornjem platoju centra. Na nekdanjem mejnem prehodu pa ostanejo vsi namestitveni objekti ter ostala infrastruktura za oskrbo migrantov.
Obrambno ministrstvo je sicer ta teden podaljšalo koncesijo za najem šotorov v sprejemnem centru Lendava podjetju Expo biro. Po navedbah obrambnega ministrstva skupna vrednost naročila šotorov znaša nekaj več kot 76.000 evrov.

Javna naročila za najem šotorov so v času prihoda prvih migrantov jeseni 2015 izvedli skladno s predhodnim soglasjem ministrstva za notranje zadeve in z odredbami za zagotovitev šotorišč za potrebe začasne nastanitve ter oskrbe migrantov na območju Slovenije, so navedli na obrambnem ministrstvu.

Za zagotavljanje nastanitvenih kapacitet za 2000 in 6000 migrantov sta bila pozvana dva ponudnika, in sicer podjetji Petre in Expo biro, ki sta lahko zagotovila zadostno število šotorov za začasno nastanitev. Obrambno ministrstvo je za postavitev šotorov izbralo podjetje Expo biro.