Papež Frančišek je na Lezbosu pozdravil tudi mladoletne prebežnike, ki so v Evropo prišli sami. Foto: Reuters
Papež Frančišek je na Lezbosu pozdravil tudi mladoletne prebežnike, ki so v Evropo prišli sami. Foto: Reuters
Begunsko krizo je označil za najhujšo humanitarno katastrofo od druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Papeža so prebežniki pričakali s številnimi napisi, s katerimi ga prosijo za pomoč. Foto: Reuters
Papež z Lezbosa v Vatikan odpeljal 12 beguncev

Grška televizija ERT je sporočila, da gre za tri družine, ki so jih izbrali z žrebom. Med njimi je šest otrok. Vatikan je sporočil, da je s tem želel Frančišek prebežnikom izraziti dobrodošlico.

"Ti si naše edino upanje"
Po pristanku se je papež podal v center za begunce oziroma žariščno točko Moria, kjer so ga pričakali s številnimi plakati, s katerimi so med drugim sporočali: "Hočemo svobodo!" in: "Ti si naše upanje." V nekem šotoru je papež govoril z begunskimi družinami. Otroci so mu pokazali in poklonili risbice, ki prikazujejo njihovo življenje. Ženske je papež pozdravil le s kimanjem, saj jim zaradi spoštovanja kulturnih razlik ni podal roke, poroča DPA.

Z moškimi se je na drugi strani rokoval. Obisk je bil zelo čustven, poročajo mediji. Papež je pozdravil tudi mladoletne begunce, ki so v Evropo pribežali sami. Neki moški je v solzah pokleknil pred papeža in ga prosil blagoslova. Druga ženska se je izmuznila varnostnikom in prav tako zajokala, ko se je papež ustavil in jo poslušal. Drugi migranti v Morii, ki se papežu niso mogli približati, so dogajanje pospremili z vzkliki in žvižgi.

"Niste sami ... ne izgubite upanja," je papež sporočil prebežnikom: "Prišli smo, da bi pozornost sveta usmerili na to hudo humanitarno krizo in pozvali k njeni razrešitvi."

Srečal se je tudi s Ciprasom
"To je pot, ki jo zaznamuje žalost; žalostna pot. Srečali bomo toliko ljudi, ki trpijo, ki bežijo in ne vedo, kam iti. Videlo bomo najhujšo humanitarno katastrofo od druge svetovne vojne," je v pogovoru z novinarji že med poletom iz Rima dejal 79-letni poglavar Rimskokatoliške cerkve in spomnil: "Obiskali bomo tudi pokopališče, morje. Toliko ljudi ni nikoli prispelo."

Frančiška sta na letališču sprejela pravoslavni atenski nadškof Hieronim II. in carigrajski patriarh Bartolomej I., ki sta ga spremljala med obiskom. Srečal pa se je tudi že z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom. Trije verski voditelji so podpisali skupno deklaracijo, ki mednarodno skupnost poziva k pogumnemu odzivu na to humanitarno krizo in njene temeljne vzroke skozi diplomatske, politične in dobrodelne pobude. V pristanišču Mitilini je skupaj s prebivalci Lezbosa opravil molitev in se z minuto molka poklonil ljudem v brodolomih v Egejskem morju. V spomin nanje so verski voditelji vrgli tri vence.

Papež večkrat opozoril na begunsko krizo
"Vzrok za obisk je papeževa zaskrbljenost nad stanjem, v kakršnem so se znašli prebežniki,"
je pred Frančiškovim odhodom na Lezbos ta teden poudaril tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Dodal je, da bo papež z obiskom znova opozoril na humanitarno krizo. Obisk je bil organiziran na hitro, celo Lombardi ga je označil za presenečenje.

V Vatikanu zatrjujejo, da je 13. obisk papeža tujine zgolj humanitaren in ekumenski in ne gre za vmešavanje v politiko ali kritiziranje dogovora med Evropsko unijo in Turčijo, ki je bil sklenjen prejšnji mesec. Papež je v zadnjem času večkrat opozoril na tragično usodo beguncev in migrantov, na veliki četrtek pa je med tradicionalnim obredom umil noge enajstim prebežnikom. Njegova prva pot po imenovanju je bila leta 2013 prav na italijanski otok Lampedusa, kamor se prek Sredozemlja iz Afrike množice prebežnikov stekajo že leta.

Papež z Lezbosa v Vatikan odpeljal 12 beguncev