Prebežniki čakajo pred ministrstvom za zdravje in socialne zadeve v Berlinu. Foto: Reuters
Prebežniki čakajo pred ministrstvom za zdravje in socialne zadeve v Berlinu. Foto: Reuters
false
Sicer pa val prebežnikov proti Evropi ne pojenja. Foto: Reuters

Skupina prosilcev za azil je na sodišče vložila t. i. nujne vloge proti lokalnemu deželnemu uradu za zdravje in socialne zadeve. Po navedbah sodišča v povprečju obravnava tovrstnih nujnih vlog traja okoli mesec dni, a je mogoče o njih odločiti tudi prej. Predstavnik sodišča je poudaril, da bo sodišče odločitev o aktualni tožbi sprejelo v nekaj dneh. Na tem sodišču so posamezni prosilci za azil že vložili podobne tožbe.

V skladu z azilno zakonodajo prosilci za azil prebivališče in denarno podporo dobijo šele, ko so registrirani. Podporniki prosilcev že dalj časa opozarjajo, da vse več prosilcev noči preživlja na prostem, saj je berlinski urad za zdravje in socialne zadeve preobremenjen.

Berlin se tako kot velik del Nemčije spopada z obsežnim valom prebežnikov in beguncev. Od 5. septembra, ko se je okrepil tok migracij prek balkanske poti, so v Berlinu sprejeli slabih 18.500 prebežnikov.

V Avstrijo prihaja vse več prebežnikov
Sicer pa val prebežnikov proti Evropi ne pojenja. Na vzhod Avstrije je v zadnjih 36 urah vstopilo več kot 12.000 prebežnikov, kar je več kot povprečje v zadnjih dneh. To je posledica večja števila prebežnikov, ki iz Grčije vstopajo v Makedonijo in pot nadaljujejo prek Srbije, Hrvaške in Madžarske. Velika večina se jih odloči pot nadaljevati proti Nemčiji in drugam.

Tudi na Madžarskem so pretekli konec tedna zaznali višji prihod prebežnikov kot v preteklih dneh. Po podatkih madžarske policije je v nedeljo v državo vstopilo približno 7.800 prebežnikov, v soboto pa 7.900.

Pritisk na Srbijo ne pojenja
V zadnjih štirih dneh je v mesto Preševo na jugu države iz Makedonije prispelo skupno več kot 24.000 prebežnikov. Viša se tudi število prihodov na mejo z Bolgarijo - v Dimitrovgradu policija dnevno registrira približno 300 ljudi, ki pot nadaljujejo proti Beogradu. Iz Preševa sicer poročajo o napetih razmerah - konec tedna je bila glavna ulica v mestu zaprta za ves promet, razen za vozila humanitarnih organizacij in reševalna vozila, je poročala srbska televizija RTS.

Hrvaška pripravlja zimski tranzitni center
Hrvaško notranje ministrstvo zato v Slavonskem Brodu ob meji z BiH-om namešča zimski tranzitni center za prebežnike. Namesto namestitvenega centra v Opatovcu bodo prostore za sprejem uredili v nekdanjem skladišču družbe Ina.

Poleg primernejših prostorov v ogretih poslopjih ob nekdanjem skladišču je v bližini tudi železniška povezava, ki bo omogočala boljši prevoz beguncev, so izpostavili na hrvaškem notranjem ministrstvu. Kot so napovedali, bodo po odprtju centra v Slavonskem Brodu zaprli namestitveni center v Opatovcu, v katerem so zgolj šotori in nekaj zabojnikov za sprejem ljudi, kar je neustrezno za zimske vremenske razmere.

Od začetka begunskega vala na Hrvaškem sredi oktobra je danes do 15. ure iz Srbije prišlo nekaj manj kot 162.500 ljudi.