Begunka je rodila v jeseniški bolnišnici. Foto: BoBo
Begunka je rodila v jeseniški bolnišnici. Foto: BoBo
Somalka rodila na Jesenicah

Kranjskogorski policisti so obvestilo o tujki, ki naj bi vsiljivo beračila, prejeli v torek. Ob prihodu v Rateče pa so našli žensko, ki je rojevala in zato potrebovala medicinsko pomoč. Poklicali so reševalce, do njihovega prihoda pa sta ženski pomagala policista in lastnica lokalnega gostišča UH Sonja Kavalar. Slednja, tudi predsednica krajevne skupnosti Rateče - Planica, je neobičajen dogodek predstavila medijem.

Do zdaj na tem območju še nikoli ni opazila prebežnikov, čeprav je slišala, da jih je v Trbižu kar precej. Gospa je prišla v gostilno na stranišče, nato je odšla čez parkirišče, kjer pa je, kot kaže, dobila nov popadek in se ulegla v travo, je opisala Kavalarjeva.

Jasno je bilo, da potrebuje pomoč. Položili so jo na odejo in naredili zastor, da so jo zaščitili pred pogledi drugih. Pri tem so upoštevali tudi kulturološke razlike, zato so se policist in drugi moški umaknili in so tujki do prihoda reševalcev pomagale ženske.

Porod v Splošni bolnišnici Jesenice
Reševalci so jo nato tik pred porodom prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, kjer je rodila deklico. Kot je pojasnila predstojnica ginekološko-porodniške službe Eva Macun, sta obe dobro, zdravi in se pri njih dobro počutita.

V bolnišnici so tujki zagotovili tolmača in izkazalo se je, da gre najverjetneje za prebežnico iz Somalije. Mislila je, da je v Italiji, a so ji razložili, da je iz Trbiža prišla v Slovenijo. "Lepo smo jo sprejeli in ji dali vedeti, da je v varnem okolju," je poudarila Macunova in dodala, da mama in novorojenka za zdaj ničesar ne potrebujeta, medtem ko so v Ratečah domačini že organizirali zbiranje pomoči in opreme.

Status tujke še ugotavljajo
Kaj bo v prihodnje z njima, še ne vedo. Nekaj dni pa bosta zagotovo še ostali v porodnišnici, kjer bodo zanju skrbeli kot za druge porodnice in novorojenčke. "Ne vemo, kako bo potem potekal postopek. O dogodku smo obvestili pristojne službe, ki bodo ukrepale, kot morajo. Morda pa bosta v Sloveniji zaprosili za azil," je dejala Macunova.

Policisti so pojasnili, da status tujke še ugotavljajo oziroma preverjajo in o njem za zdaj ne morejo dajati izjav.

Somalka rodila na Jesenicah