Begunski center v bližini meje povzroča nelagodje na obeh straneh. Foto: MMC RTV SLO
Begunski center v bližini meje povzroča nelagodje na obeh straneh. Foto: MMC RTV SLO
Žerjav je opozoril, da gre za ljudi z imeni in priimki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je pojasnil, da je Italija sprva nameravala begunski center vzpostaviti na meji z Avstrijo. Vendar je bila tamkajšnja stavba premajhna, poleg tega sta dežela avstrijska Koroška in država Italiji sporočili, da se ne strinjata z namestitvijo beguncev v okolico avstrijske meje.

Tako zdaj Italija namerava center za okoli 40 beguncev vzpostaviti na slovenski meji, čeprav temu niso naklonjeni niti občani Trbiža. Trbižani so tako v dveh dneh zbrali 2.200 podpisov proti centru, strah pa preveva tudi prebivalce Rateč, ki so o tej problematiki razpravljali na zboru krajanov.

"Za Rateče to predstavlja neke vrste obremenitev. Prišli bi namreč v sobivanje s popolnoma drugo kulturo," je izpostavila predsednica Krajevne skupnosti Sonja Kavalar. "Nismo nacionalno ali versko nastrojeni proti nikomur, ampak namestitev beguncev lahko predstavlja veliko obremenitev za turizem," je poudaril tudi župan.

Tudi mi bi lahko bili begunci
Na drugo plat pa je opozoril nekdanji kranjskogorski župan in zdajšnji občinski svetnik Jure Žerjav. "Vsi ljudje, ki pridejo, imajo ime in priimek," je izpostavil in spomnil, da smo bili še pred kratkim sami v položaju, ko smo razmišljali, kam bi se umaknili. Po njegovih besedah smo v bistvu pustili Italijo na cedilu, da se mora sama ukvarjati z begunsko problematiko.

A vseeno se pri stališča do centra niso odločili za nasprotovanje, temveč le za izraz zaskrbljenosti glede primernosti lokacije. O tem bodo obvestili ministrstvi za zunanje in za notranje zadeve ter ju prosili za dejavno vključitev v postopek.