Tožilec se na izrečeno kazen najverjetneje ne bo pritožil. Foto: Shutterstock
Tožilec se na izrečeno kazen najverjetneje ne bo pritožil. Foto: Shutterstock

Po besedah sodnice Marjane Topolovec je petčlanski senat sledil vsem očitkom iz obtožnice. Po presoji sodnice je Vrščaj Pekliča umoril na zahrbten način, dodala je še, da je bil po mnenju izvedencev psihološke in psihiatrične stroke Vrščaj v času umora prišteven, vendar malo okrnjeno, je poročal STA.

43-letni obdolženi je s prijateljem februarja lani prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed.

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri spravilu drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi je prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Obdolženi je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril 69-letnega soseda po glavi, tako da je ta zaradi poškodb na kraju dogodka umrl.

Avstrijskim policistom priznal, da je s sekiro ubil materinega partnerja

Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Med akcijo so jih obvestili, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije, s sekiro naj bi ubil materinega partnerja.

Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec izročila slovenskim kolegom.

Za Pekličev umor je bil Vrščaj obsojen na 23 let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe svoji mami pa mu je sodišče izreklo kazen šest mesecev zapora. Izrečena enotna kazen je tako 23 let in pet mesecev zapora, ki pa še ni pravnomočna. Tožilec Gorazd Kacijančič je za STA povedal, da bo sodbo proučil, vendar se najverjetneje na izrečeno kazen ne bo pritožil.