Foto: BoBo Foto:
Foto: BoBo Foto:
Vir: Juš Medič
Z ognjenimi zublji se je bojevalo skoraj 400 gasilcev. Foto: Juš Medič
Požar
Petelin je zaščitil hiše, gozda in travnikov pa ne. Avtorica fotografije nam je ob tem še sporočila, da so bili gasilci, ki so se bojevali z ognjem, res požrtvovalni. Foto: Darja Del Fabro
Požar v Borovnici
Boj z ognjeno stihijo

Požar, ki je v petek okoli četrte ure popoldne zagorel na dveh mestih in se nato združil v enega, je gasilcem uspelo povsem obvladati in pogasiti, je za Prvi dnevnik poročala Elen Batista Štader.


Zaradi od suše prizadetega rastlinja se je požar čez noč hitro širil in zajel 300 hektarov površine. Okoli 300 gasilcev bo zato še do večera ostalo na pogorišču in zalivalo linije, da se požar ne bi ponovil, po 50 pa jih bo na vsakem območju preživelo noč.
Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila TV Slovenija, je bil na delu požigalec. Policija te informacije ni potrdila, saj ni prejela nobene prijave. Po poročanju Slovenskih novic so gasilci izključili možnost, da bi požar zanetil vlak.

Spodaj si lahko ogledate fotografije požarov na Primorskem, ki so nam jih posredovali naših bralci. Hvala, ker nam pomagate pri poročanju.

Fotografije lahko še naprej pošiljate na lokalno@rtvslo.si.

Požar sicer že od petka gasijo poklicni gasilci iz Kopra in prostovoljna društva Babiči, Dekani, Hrvatini, Krkavče, Pobegi - Čežarji, Dol, Osp, Gradin, Movraž, Korte, Izola, Sečovlje, Piran, Izola, Šempeter, Nova vas nad Dragonjo, Bovec, Tolmin, Kostanjevica, Vipava, Vrhpolje, Spodnja Idrija, Idrija, Nova Gorica, Čepovan, Šempeter, Kanal, Avče, Dobrovo, Dornberk, Col, Šebrelje, Cerkno, Gorje - Poče - Trebenče, Planina, Selo, Log pod Mangartom in Srpenica, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje. Pri gašenju so sodelovali tudi trije slovenski in en italijanski helikopter.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja je razglašena na območju občin: Nova Gorica, Ajdovščina, Kanal, Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Na teh območjih je do preklica prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Povečana požarna ogroženost je tudi drugje po državi, predvsem na jugu in jugovzhodu države.

Med 18.28 in 22.43 v petek je bilo okoli 312 odjemalcev v vaseh Črnotiče, Črni Kal, Osp in Gabrovica brez električne energije. Še vedno je zaprta tudi lokalna cesta Črnotiče-Petrinje, na cesti Kozina-Starod pri Obrovu pa je promet urejen izmenično enosmerno, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra.

Požar v Borovnici
Boj z ognjeno stihijo