Sebastiena Abramova so iz Ljubljane, kjer je priprt zaradi suma sodelovanja pri zavarovalniški goljufiji z odrezano roko, pripeljali na okrožno sodišče v Celju, kjer je bil zaslišan zaradi suma, da naj bi leta 2015 umoril svoje tedanje dekle. Foto: MMC RTV SLO
Sebastiena Abramova so iz Ljubljane, kjer je priprt zaradi suma sodelovanja pri zavarovalniški goljufiji z odrezano roko, pripeljali na okrožno sodišče v Celju, kjer je bil zaslišan zaradi suma, da naj bi leta 2015 umoril svoje tedanje dekle. Foto: MMC RTV SLO

29-letnega Sebastiena Abramova je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Celju zaslišal zaradi suma, da naj bi marca 2015 umoril svoje tedanje dekle, 24-letno Saro Veber. Tragični dogodek se je zgodil v hiši staršev pokojne Vebrove. Osumljeni, ki se je v času dogodka imenoval Sebastjan Colarič, je dogodek vseskozi opisoval kot nesrečo, ki da se je zgodila, medtem ko je čistil puško.

Pri takšni razlagi je vztrajal tudi v podanem zagovoru pred preiskovalnim sodnikom Okrožnega sodišča v Celju. Ta je na predlog tožilstva odredil enomesečni pripor za Abramova. Odločitev o tem priporu trenutno miruje zaradi tega, ker je Abramov že v priporu v Ljubljani zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko. Ljubljansko okrožno sodišče je za Abramova pripor v tej zadevi nazadnje podaljšalo do 6. avgusta letos.

V primeru, da bi bil ta pripor odpravljen, stopi v veljavo odločitev celjskega preiskovalnega sodnika o odreditvi enomesečnega pripora, je pojasnil Abramovov odvetnik Žiga Podobnik. Povedal je še, da bo v tej zadevi predvidoma v začetku prihodnjega tedna preiskovalni sodnik celjskega sodišča odločal o morebitni uvedbi sodne preiskave ter o predlogu obrambe za izločitev nekaterih dokazov.

Grozi mu do 30 let zapora

Okoliščine smrti so policisti ves čas intenzivno preiskovali. Preiskava je sprva potekala v smeri nenaklepnega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, a so se pokazale določene okoliščine, ki nakazujejo na morebitno storitev naklepnega kaznivega dejanja. Tako so štiri leta po dogodku celjski kriminalisti Abramova konec aprila letos kazensko ovadili, celjsko tožilstvo pa je zahtevo za preiskavo vložilo 24. maja letos zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje umora iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način. Grozi mu do 30 let zapora.

Na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom celjskega sodišča, ki je sicer zaprto za javnost, bo Abramov podal pisni zagovor, je pojasnil njegov odvetnik Žiga Podobnik. Abramov je sicer od 7. marca letos v priporu v Ljubljani zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo zaradi odrezane roke. Abramov je eden od štirih osumljenih, ki so pri petih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje ter nato zahtevali odškodnino, ko si je 21-letnica januarja letos domnevno namerno odrezala roko nad zapestjem.

Abramov naj bi ponudil milijon evrov varščine

Abramov in prav tako priprta 21-letnica naj bi po poročanju nekaterih medijev za izpustitev iz pripora najprej ponudila en milijon evrov varščine, po zavrnitvi te ponudbe pa naj bi bila pripravljena plačati še več.

Zoper Abramova sicer teče sodni postopek tudi pred Okrajnim sodiščem v Žalcu, kjer mu sodijo zaradi suma goljufije na račun staršev umorjenega dekleta. Nadaljevanje obravnave v tej zadevi je bilo predvideno za to sredo, 26. junija, a ker je medtem sodišče primer zaradi kadrovskih sprememb dodelilo novemu sodniku, je bila sredina obravnava preklicana in se bo predvidoma nadaljevala po sodnih počitnicah.

Zaslišanje Sebastiena Abramova