Zasegli so 500 gramov heroina, 583 gramov kokaina, 1,22 grama psilocina in več kilogramov snovi, ki so jo osumljeni uporabljali za mešanje s prepovedano drogo. Foto: PU Maribor
Zasegli so 500 gramov heroina, 583 gramov kokaina, 1,22 grama psilocina in več kilogramov snovi, ki so jo osumljeni uporabljali za mešanje s prepovedano drogo. Foto: PU Maribor
Droga
Mariborskim kriminalistom so pri zbiranju obvestil pomagali kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Koper ter policisti več policijskih enot iz vse države. Foto: PU Maribor

Policisti so 5. aprila zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost članom hudodelske združbe iz Maribora in Ljubljane oz. njene okolice. Trije od sedmih moških, osumljenih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog, so makedonski državljani.

Hudodelsko združbo organiziral 20-letni Ljubljančan
Mrežo preprodajalcev, ki so kazniva dejanja izvrševali na območju Maribora in Ljubljane, pa je organiziral 20-letni moški iz Ljubljane, so sporočili s Policijske uprave Maribor. Mariborskim kriminalistom so pri zbiranju obvestil pomagali kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Koper, ter policisti več policijskih enot iz vse države.

Policisti so v hišnih preiskavah osumljencem zasegli 500,29 grama heroina, 583 gramov kokaina, 1,22 grama psilocina ter več kilogramov snovi, ki so jo uporabljali za mešanje s prepovedano drogo, s čimer so večali njeno količino (laktoza, paracetomol, kofein). Zasegli so tudi več predmetov, ki so povezani s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog, enemu osumljencu pa tudi pištolo.

Od pet do 15 let zapora
Člane združbe so kriminalisti s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanje odredil pripor. Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog so kriminalisti podali kazensko ovadbo skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala vrhovnega državnega tožilstva. Zoper enega osumljenca pa tudi ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog je zagrožena kazen od pet do petnajst let zapora. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva pa zapor do enega leta.