Roman Leljak je celovškim policistom predstavil dokumente, ki naj bi se nanašali na uboj hrvaškega emigranta Nikice Martinovića. Foto: BoBo
Roman Leljak je celovškim policistom predstavil dokumente, ki naj bi se nanašali na uboj hrvaškega emigranta Nikice Martinovića. Foto: BoBo
Leljak zaslišan v Celovcu

Leljak je pretekli ponedeljek predstavil nekatere dokumente, iz katerih po njegovih besedah izhaja, da je nekdanjega poročnika hrvaške domobranske vojske Martinovića v Celovcu ubila takratna slovenska Služba državne varnosti (SDV). Akcijo pa naj bi odobril takratni načelnik SDV-ja Janez Zemljarič.

Martinovića, ki je imel v Celovcu trgovino, naj bi ubili, ker naj bi načrtoval spominsko slovesnost ob obletnici povojnih pobojev.

Avstrijske policiste, s katerimi je stik navezal že v četrtek, je zanimala predvsem vpletenost takratnega SDV-ja v umor, pri čemer jim je predložil dokumente, ki jih je pridobil v arhivu.

Del dokumentov naj bi se nanašal na nadzor SDV-ja nad Martinovićem prek mreže njenih sodelavcev v Avstriji, ki so po rodu večinoma Hrvati, danes pa so avstrijski državljani, ki živijo v Celovcu. "Obravnavali smo vsakogar posebej," je pojasnil Leljak.

Policistom je predstavil tudi dokument "operativni načrt dela akcije Pliberški vod" za leto 1975, ki je takrat potekala v okviru SDV-ja. Omenjeni načrt je podpisal Zemljarič, predvideval pa je ohromitev dela hrvaške emigracije in ustvarjanje njenega medsebojnega nezaupanja.

Med dokumenti, ki jih je predal, je tudi dokument, v katerem je takratni vodja oddelka za emigracijo pri SDV-ju Milan Pavlin Zemljariču 4. februarja 1975 predlagal, da bi se enega izmed sodelavcev SDV-ja, Milana Doriča (Hanzija), uporabilo "še za neko konkretno akcijo na enega izmed njemu poznanih ekstremistov", pri čemer Leljak sklepa, da naj bi šlo za Martinovića.

SDV je Doriču izdal dva lažna potna lista in dva okvirja za brzostrelko (dokument o tem je Leljak tudi predal policistom), 13 dni pozneje pa je bil Martinović ubit.

Primer uboja Martinovića naj bi bil spet odprt
Leljak meni, da je avstrijska policija primer uboja Martinovića znova odprla že v četrtek, ko je imel z njo prve stike, in da bo v okviru postopka zaslišala nekatere ljudi iz Slovenije, tudi Zemljariča.

Leljak je še sporočil, da se bo v torek udeležil razgovora s slovensko policijo tako o primeru Martinović kot tudi o primeru umora hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca, ki naj bi ga po navedbah Leljaka 3. julija 1972 v Salzburgu ugrabili in nato likvidirali pripadniki nekdanjega SDV-ja.

Pri avstrijski kriminalistični policiji pa so za RTV Slovenija potrdili, da so od slovenskega državljana dobili informacije v pisni obliki in da bo te dokumente treba še prevesti. Nato jih bodo predali državnemu tožilstvu v Celovcu, kjer bo sledila odločitev, ali naj se postopek nadaljuje.

Poslanka avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Anneliese Kitzmüller je v zveznem parlamentu že zahtevala takojšnjo izročitev glavnih osumljenih za umor Martinovića Avstriji. "Čeprav je bil umor izveden že leta 1975, je nedopustno, da naročnik umora in nekdanji vodja slovenske Udbe Janez Zemljarič danes v Sloveniji živi povsem neovirano," je poudarila avstrijska poslanka.

"To je nova klofuta za vse žrtve Titovega in Udbinega barbarstva, ki terja takojšnjo razjasnitev avstrijskih sodnih institucij," je še izrazila mnenje in nadaljevala, da mora Avstrija zdaj "končno postati dejavna" in poskrbeti, da bodo žrtve Udbinih umorov dobile svojo pravico.

Leljak zaslišan v Celovcu