Leljak je predstavil dokument, ki je iz Arhiva Republike Slovenije. Foto: BoBo
Leljak je predstavil dokument, ki je iz Arhiva Republike Slovenije. Foto: BoBo
Leljak z dokumenti o umoru Martinovića

V arhivu pridobljen načrt dela akcije Pliberški vod, ki je potekala v okviru Službe državne varnosti (SDV), predvideva ohromitev dela hrvaške emigracije in ustvarjanje njenega medsebojnega nezaupanja. Načrt je podpisal Zemljarič.

Drugi najdeni dokument iz 4. februarja 1975 po besedah Leljaka, sicer predsednika Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine, omenja Milana Doriča (Hanzija), ki bi se lahko uporabilo "še za neko konkretno akcijo na enega izmed njemu poznanih ekstremistov, nato pa bi se ga potegnilo v SFRJ, kjer bi se mu dalo finančna sredstva, da odpre gostinski lokal." Na dokumentu je po besedah Leljaka Zemljaričev pripis in podpis, da se s predlaganim strinja.

Martinovića so ustrelili v Celovcu
Iz še enega dokumenta je razvidno, da je SDV Doriču še isti dan izdal dva lažna potna lista in dva okvirja za brzostrelko.

Nekdanjega poročnika hrvaške domobranske vojske Martinovića so ubili 17. februarja 1975 v njegovi trgovini v Celovcu.

Zemljarič: Delal sem pošteno
Janez Zemljarič
zadeve po telefonu za STA ni želel komentirati, saj ima nujne obveznosti. Pozneje je poslal faksirano sporočilo, v katerem je zapisal, da je vse življenje delal pošteno in odgovorno. "Tisti, ki od mene išče pojasnilo o umorih ustašev, naj raje predstavi in pojasni svojo zgodovino in razloži, za koga in zakaj potrebuje to zgodbo zdaj," je dodal.

Leljak z dokumenti o umoru Martinovića