Zaslišanj je konec, pritožbe so že napovedane. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišanj je konec, pritožbe so že napovedane. Foto: MMC RTV SLO
Heroin
Policija je zasegla precejšnjo količino prepovedanih mamil. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z izpuščenim osumljencem
"Balkanski bojevniki" na sodišču

Danes so pred preiskovalnega sodnika privedli še tri izmed skupno 14 pridržanih, zaslišanja pa so bila končana približno šest ur pozneje. Rezultat: devet priprtih, trije v hišnem priporu in dva osumljena, ki sta od sinoči na prostosti. Vsi so osumljeni preprodaje mamil preko t. i. balkanske poti.

Na policiji in tožilstvu so za zdaj skopi z informacijami, več podrobnosti pa naj bi predstavili v torek.

Tošićev odvetnik vložil pritožbo
Že v sredo, takoj po odmevni akciji, so trije preiskovalni sodniki do 4. ure zjutraj zasliševali šest osumljencev, med njimi tudi Dragana Tošića, domnevnega vodjo slovenske celice tihotapcev prepovedanih mamil (predvsem kokaina, govori pa se tudi o heroinu) in lastnika dveh ljubljanskih lokalov, Le Petit Cafe in Randevu, ter za vse odredili 30-dnevni pripor.

Tošićev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin je že vložil pritožbo na odločitev preiskovalnega sodnika, saj je prepričan, da ne obstajajo ne razlogi za sum storitve kaznivega dejanja ne priporni razlogi. V četrtek je bila poleg omenjene pritožbe vložena še ena pritožba, danes pa še ena.

Več kot 100 strani ovadbe, 30 preiskav, 17 osumljenih
Policisti in kriminalisti so sicer spisali več kot 100 strani dolgo ovadbo, na podlagi katere je nato državno tožilstvo začelo več kot 30 hišnih preiskav, ki pa po prvih neuradnih podatkih niso bile najbolj uspešne - zasegli naj bi le tri kose orožja, nekaj nabojev in približno 180 g kokaina in heroina. Tošiću naj bi sicer zasegli tudi računalnik, več prenosnih telefonov in manjšo količino denarja, poročajo mediji, policija pa o rezultatih preiskave za zdaj molči.

Slovenska celica tihotapske združbe, ki je domnevno delovala pod vodstvom Tošića, naj bi skrbela za prevoz večjih količin mamil v zahodno Evropo, predvsem v Španijo in Veliko Britanijo. Srbski mediji sicer poročajo, da naj bi hudodelska združba vsak mesec na Zahod pretihotapila več kot 200 kilogramov kokaina, ki izvira iz Južne Amerike.

Neurje v Urugvaju sprožilo plaz preiskav
Kriminalisti so na sled tihotapcem prvič prišli lani, ko so v Urugvaju zaplenili ladjo, na kateri je bilo več kot dve toni kokaina. Ladja se je morala, potem ko so jo zunaj urugvajskega pristanišča natovorili, vrniti nazaj v pristanišče, ker se je rezbesnelo neurje. Izkazalo se je, da je bila ladja namenjena v Južno Afriko, od koder naj bi pošiljko nato prepeljali naprej v Evropo. Srbsko tožilstvo za organizirani kriminal je nato na podlagi tega v začetku aprila vložilo obtožnico proti 40-letnemu Darku Šariću, vodji t. i. Šarićevega klana, katerega član naj bi bil tudi Tošić.

Šarić odkupil dolgove Slovenijalesa in zanje zahteval petkrat več
Tako Šarić kot Tošić naj bi sicer imela več nepremičnin v Sloveniji. Srbski časnik Blic ob tem še piše, da so kriminalisti Šariću aprila zasegli več kot 100 milijonov evrov premoženja, med drugim tudi njegovo podjetje Municipion S., ki je pred časom od srbske agencije za privatizacijo za znesek, precej nižji od vrednosti, kupilo terjatve Jugobanke v stečaju, med katerimi je bil tudi dolg slovenskega Slovenijalesa, ki je znašal 11 milijonov dolarjev.

Kasneje je Šarić prek svojega ljubljanskega odvetnika vložil tožbo, s katero je od Slovenijalesa zahteval povračilo 54 milijonov evrov dolgov. Postopek na ljubljanskem sodišču še vedno poteka.

Šarić je nato vse odkupljene dolgove prodal fiktivnemu podjetju na Cipru in pri tem "opral" štiri milijone evrov, je iz dobro obveščenih virov izvedel Blic, ki ob tem še dodaja, da zato ni bilo znano, da ravno on stoji za omenjenim odkupom terjatev.

Zdaj že razrešeni direktor Slovenijalesa Mitja Pleterski je za TV Slovenija sicer dejal, da mu ni znana povezava med družbo Municipion in prijetimi osumljenci.

Pogovor z izpuščenim osumljencem
"Balkanski bojevniki" na sodišču