Vrhovni sodniki so lani jeseni razveljavili sodbo Bavčarju zaradi premalo konkretiziranih očitkov. Foto: BoBo
Vrhovni sodniki so lani jeseni razveljavili sodbo Bavčarju zaradi premalo konkretiziranih očitkov. Foto: BoBo

Ko je postalo vroče, so Microtrust prodali, da ni bilo mogoče slediti dokumentaciji.

Tožilec Jože Kozina
Jože Kozina
Tožilec Jože Kozina je prepričan, da je Bavčar želel skriti denar. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz. Na sodišče sta danes prišla Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maskime Holdinga Nastja Sušinski, medtem ko nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski ni prišel zaradi bolezni.

Bavčar je zahteval izločitev sodnice Vladislave Lunder, ki ga je na prvem sojenju obsodila za kaznivo dejanje pranja denarja. Obrambo danes zanima tudi nepristranskost novih sodnikov porotnikov.

Izločitev sodnice je zahtevala tudi odvetnica Varja Holec, ki zastopa Kristjana Sušinskega. Med drugim je dejala, da je Lundrova odločala tudi o zahtevi Sušinskega za zapor za konec tedna, vendar jo je kljub pozitivnim mnenjem vseh deležnikov trikrat zavrnila, je poročala Slovenska tiskovna agencija.
Tožilec ni presenečen
O zahtevi bo odločal predsednik sodišča Marjan Pogačnik. Tožilec Jože Kozina nad Bavčarjev potezo ni presenečen. Po koncu obravnave se je dotaknil tudi ocene vrhovnih sodnikov, da iz prvostopenjske sodbe ni bil razviden Bavčarjev namen, da s transakcijami poskušajo prikriti izvor umazanega denarja. Prepričan je, da je namen pri pralcih denarja razviden iz objektivnih dejanskih okoliščin.
To je po njegovem mnenju razvidno iz odločitve Sportine, da so zakrili sled med družbama Pivovarna Laško in Microtrust pri preprodaji delnic Istrabenza. Microturst je nato, kot trdi Kozina, denar poslal Bavčarju in ga verižili. "Ko je postalo vroče, so Microtrust prodali, da ni bilo mogoče slediti dokumentaciji," je dejal Kozina.
Bavčar, ki po koncu obravnave ni želel dajati izjav za medije, je po tožilčevih besedah še isti dan, ko je dobil 11 milijonov evrov, pet milijonov evrov nakazal v "davčno oazo, tam kupil podjetje s sedežem v Sloveniji in takoj naslednji dan s tem podjetjem sklenil posojilno pogodbo in mu nakazal še preostalih šest milijonov in pol".
"V dveh dneh je denar umaknil in ga iz gotovine spremenil v delež, s tem pa ustvaril vtis, da zakoniti lastnik družbe FB Investicije in posredno finančnega holdinga Maksima Holding, s tem pa kontrolnega deleža Istrabenza," je dejal Kozina.

Težave pri vročanju
Začetek novega sojenja v zadevi Istrabenz je bil razpisan že za prejšnji četrtek, a je bila obravnava preklicana in prestavljena na danes, ker sodišče Bavčarju ni moglo vročiti vabila. Vabilo mu je naposled le bilo vročeno, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.
Okrožno sodišče je Bavčarja in brata Sušinski poleti leta 2013 obsodilo na zaporno kazen zaradi več kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza. Vsi vpleteni so sodbo okrožnega sodišča izpodbijali. V delu, ki se je nanašalo na pranje denarja - v Bavčarjevem primeru pa tudi v delu napeljevanja Boška Šrota k zlorabi položaja -, so vrhovni sodniki lani poleti obsojenim ugodili.
Kristjan Sušinski je zato zapustil zapor, njegov brat Nastja pa je ostal v zaporu, ker mu ni uspelo izpodbijanje kaznivih dejanj pomoči pri zlorabi položaja in ponarejanja listin. V razveljavljenih delih je Vrhovno sodišče zadevo vrnilo sodišču prve stopnje.

Policija je sicer domnevne nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško začela preiskovati leta 2008. Leto pozneje se je nato zvrstilo več hišnih preiskav, začasno sta bila takrat pridržana tudi Bavčar in Šrot. Bavčar je bil do zdaj uspešen pri pritožbah, sedemletnemu zaporu naj bi se izogibal tudi zaradi zdravstvenih težav. V zaporu pa ostaja Šrot, ki mu do zdaj ni uspelo dokazati nedolžnosti. Zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic Istrabenza in menedžerskega odkupa Pivovarne Laško bo sedel devet let in pol.






Ko je postalo vroče, so Microtrust prodali, da ni bilo mogoče slediti dokumentaciji.

Tožilec Jože Kozina