Pahor je kot predsednik republike le redko posegel po institutu pomilostitve. Foto: BoBo
Pahor je kot predsednik republike le redko posegel po institutu pomilostitve. Foto: BoBo
Istrabenz
Zadeva Istrabenz gre znova v sojenje. Foto: BoBo

"Predsednik republike se je za obsojenčevo pomilostitev na način, da se mu predčasno iz kazenske evidence izbriše pogojna obsodba, odločil na podlagi nedvoumnih pozitivnih mnenj specializiranega državnega tožilstva, okrožnega sodišča v Ljubljani ter soglasne pozitivne odločitve Komisije za pomilostitve," so zapisali v uradu predsednika države.
Nekdanji prvi mož Sportine Bahtijar Bajrović je za pomilostitev zaprosil sam, so še dodali.

Prodaja delnic Istrabenza
Kazniva dejanja v zadevi Istrabenz so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Priznanje krivde
Odvetnik družbe Sportina Branko Lipovec in Bajrović sta leta 2013 priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin. Sodnica je Lipovcu izrekla sedemmesečno pogojno kazen s poskusno dobo dveh let, Bajroviću osem mesecev pogojne kazni s poskusno dobo dveh let, Sportini pa 50.000 evrov denarne kazni.

Da je Pahor, ki je doslej ugodil le redkim prošnjam za pomilostitev, pomilostil Bajrovića, je danes prvi poročal Dnevnik. Po ukazu predsednika republike bodo Bajroviću pogojno obsodbo izbrisali iz kazenske evidence, torej sedem mesecev pred rokom, ki ga določa kazenski zakonik. Zdaj uradno velja za nedolžnega, je poročal časnik.

Do zdaj štiri pomilostitve
V uradu predsednika republike so pojasnili še, da je Pahor v svojem mandatu do današnjega dne podpisal štiri ukaze o pomilostitvi. Dodali so, "da o pomilostitvah predsednik republike odloča po prejemu vseh potrebnih mnenj, ki jih najprej pregleda komisija za pomilostitve, ki poda še svoje mnenje".

Vrhovno sodišče je v zadevi Istrabenz pred kratkim ugodilo zahtevku za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega ter jima razveljavilo sodbo, zadevo pa vrnilo v ponovno sojenje. Bavčar je bil obsojen na sedem let, Kristjan Sušinski pa na tri leta zapora.

Zahtevo nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora, so vrhovni sodniki zavrnili, nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu pa so delno ugodili in mu dosojeno kazen znižali na eno leto in 10 mesecev.