Igor Bavčar je ob odhodu iz sodne dvorane dejal, da je trajalo sedem let, da smo bližje pravici, in zdi se, da bo še nekaj časa trajalo, da bomo še bližje. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Igor Bavčar je ob odhodu iz sodne dvorane dejal, da je trajalo sedem let, da smo bližje pravici, in zdi se, da bo še nekaj časa trajalo, da bomo še bližje. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Bavčar obsojen na pet let zapora

Za Igorja Bavčarja je bila nenavadna tudi obrazložitev, saj je sodnica pri svoji odločitvi v nekaterih delih sledila odločitvam vrhovnega sodišča, spet v drugih pa ne. Ob odhodu iz sodne dvorane je dejal, da je trajalo sedem let, da smo bližje pravici, in zdi se, da bo še nekaj časa trajalo, da bomo še bližje.

"Očitno gremo naprej na višje sodišče, pritožba sledi, in prepričan sem, da bo pravica zmagala," je še dejal Bavčar.

Krivi pranja denarja
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz Bavčarja razglasil za krivega pranja denarja in mu izrekel petletno zaporno kazen, Bavčar pa mora vrniti tudi nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev. Za kriva pranja denarja sta bila obsojena tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, ki so mu izrekli tri leta zapora in odločili, da mora vrniti nekaj več kot dva milijona evrov, in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, ki je bil obsojen na dve leti zapora.

Bavčar je bil ob tem oproščen obtožbe napeljevanja k zlorabi položaja. Sodišče je še odločilo, da mora Bavčar vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov. Izrečena sodba še ni pravnomočna.

Zadovoljni tožilec
Tožilec Jože Kozina je po izreku sodbe dejal, da upa, da bo ta do junija, ko očitki zastarajo, postala pravnomočna. Kljub oprostilni sodbi Igorju Bavčarju za očitano napeljevanje k zlorabi položaja se mu zdi ključno, da je vseh sedem obtoženih v celotnem postopku na koncu tudi obsojenih.

"V tej zadevi je bilo zaradi preprodaje delnic Istrabenza obtoženih sedem oseb, vseh sedem je obsojenih, ključno je, da so obsojeni za ključna dejanja, torej zlorabe in pranja denarja, čeprav sta bili za udeležbo dve osebi oproščeni," je dejal Kozina.

Sporna preprodaje delnic
Sojenje je potekalo zaradi preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za samo 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Foto: Žiga Živulović/BoBo

Bavčar obsojen na pet let zapora