Tožilec za vse tri obtožene predlaga zaporne kazni, najdaljšo, sedemletno za Bavčarja. Foto: BoBo
Tožilec za vse tri obtožene predlaga zaporne kazni, najdaljšo, sedemletno za Bavčarja. Foto: BoBo

Državni tožilec Jože Kozina nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Bavčarju še vedno očita, da je leta 2007 nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota najprej napeljal k prodaji delnic Istrabenza, nato pa ob pomoči opcijskih pogodb več kot 21 milijonov evrov umazanega denarja opral v davčni oazi.

Za nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega in za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, ki sta Bavčarju pomagala pri preprodaji delnic, tožilec predlaga milejše kazni - tri oziroma dve leti zapora - kar je manj kot leta 2013.

Sušinski se ni zavedal, da denar izvira iz kaznive dejavnosti
Odvetnica Kristjana Sušinskega Varja Holec meni, da je dokazni postopek v celoti zavrgel očitke pranja denarja. "Storilec se mora zavedati, da denar izvira iz kaznive dejavnosti in da bo zakril izvor," je dejala odvetnica in dodala, da glede na to, da je od očitanega zneska dolžan plačati davek, ne "moremo sklepati, da gre za denar, pridobljen s kaznivim dejanjem".

Da ni kriv očitanih kaznivih dejanj, je poudaril tudi Nastja Sušinski, za katerega tožilec predlaga dve leti zapora. Prepričan je, da mu krivda ni bila dokazana, prav tako naj bi mu bilo onemogočeno izvajanje novih dokazov. "Celotna obtožnica stoji na fikciji tožilca," je dejal. Tudi on je poudaril, da sled za denarjem ni bila nikoli prikrita ali prekinjena.

Izrek sodbe prihodnji teden
Spomnimo, da je moralo okrožno sodišče v delu, ki se nanaša na pranje denarja, ponoviti dokazni postopek, ker je vrhovno sodišče lani razveljavilo sodbo v tem delu. Drugo sodbo v tej zadevi bo predsednica senata Vladislava Lunder razglasila prihodnji teden.