Bavčar je od ponedeljka hospitaliziran v Medicorju. Foto: BoBo
Bavčar je od ponedeljka hospitaliziran v Medicorju. Foto: BoBo
Metka Zorc, Medicor
"Zdravstveno stanje g. Bavčarja je resno. Gre za napredovalo obolenje koronarnih arterij," je pojasnila Zorčeva. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar že tretjič prosi za odlog kazni
Bodo Bavčarju odobrili odlog zaporne kazni?
Bavčarja v bolnišnici obiskali policisti

Okrožno sodišče v Ljubljani je, kot je znano, izdalo sodno odredbo, da morajo Bavčarja, ki je od torka pravnomočno obsojen na pet let in pol zaporne kazni, privesti na prestajanje kazni. A Bavčar je od ponedeljka hospitaliziran v Medicorju, ker naj bi se mu poslabšalo srčno obolenje.

In medtem ko anonimno pismo Metki Zorc, predsednici uprave zdravstvenega centra Medicor, ki je specializirano za zdravljenje srčnih obolenj, očita, da Bavčarju pomaga pri izogibanju zaporne kazni, Zorčeva zagotavlja, da bi Bavčarja pravosodni policisti lahko odpeljali - če bi le prevzeli odgovornost za njegovo zdravstveno stanje.

Več pa v spodnjem pogovoru Zorčeve z Rosvito Pesek v Odmevih.


Kako resno je zdravstveno stanje Igorja Bavčarja?
Zdravstveno stanje g. Bavčarja je resno. Gre za napredovalo obolenje koronarnih arterij - to lahko povem. Kakšno natančno je obolenje in koliko se je bolezen poslabšala, pa bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo končane preiskave.

Bavčarja poznate, saj je bil že lani pri vas. Lahko z gotovostjo trdite, da so v zadnjih dneh nastopile take okoliščine, da je njegovo stanje postalo tako resno, da ne bi zmogel prestajati zaporne kazni?
Poglejte, zdravstveno stanje se je poslabšalo ...

Trenutno?
Trenutno. To je evidentirano. In na osnovi vseh diagnostičnih postopkov, ki bodo sledili, bomo ugotavljali, v kakšni meri se je bolezen poslabšala. Je pa pri nas imel opravljene vse preiskave že preteklo leto. In so pokazale resnost obolenja. Svetovana mu je bila tudi terapija, vendar se je odločil za zdravljenje z zdravili, tako da smo mu predstavili resnost bolezni. Odločitev je pa vedno prepuščena bolniku.

Glede na to, da ima slovenska javnost že slabo izkušnjo z Ivanom Zidarjem, ki ne prestaja zaporne kazni, se v javnosti vedno poskuša ugotoviti, kdaj nekdo obsojencu pomaga, da se tej kazni izogne, in kdaj so te razmere res takšne, da je to upravičeno. Po eni strani je Bavčar že prosil za odlog zaporne kazni in neka ekipa strokovnjakov, zdravnikov z medicinske fakultete, ni ocenila, da je stanje tako resno. Zdaj imamo torej soočenje dveh mnenj - zdravniške ekipe medicinske fakultete in vas.
G. Bavčar je opravil preiskave v naši ustanovi. Naš konzilij je načrtoval njegovo zdravljenje in ocenil resnost obolenja. Ne vem pa, kdo je bila komisija in na osnovi katerih izvidov so ocenili njegovo stanje, saj nas niso zaprosili za predajo teh izvidov. Lahko jih je pa posredoval pacient sam, saj v naši ustanovi vsakdo dobi originalno medicinsko dokumentacijo. Torej nas ni vprašal nihče. Kdo je podpisal mnenje, da gospod ni tako bolan, ne vem. In s tistim mnenjem se zagotovo ne morem strinjati, ker gre za resno obolenje, ki ogroža življenje bolnika. To je moje mnenje, to je mnenje mojih kolegov. Stvar je dokazljiva in preverljiva.

Veste, da je danes zaokrožila tudi anonimka. V njej je izpostavljeno, da Bavčarju pomagate, ker sta Istrabenz in Medicor nekoč tudi poslovno sodelovala.
To absolutno ne drži. Istrabenz je bil na začetku lastnik Medicorja. Delni. In tudi Luka Koper. Vendar smo se že v letih 2006 in 2007 odločili, da storimo vse, da se temu lastništvu izognemo, ker ti dve ustanovi nista bili naklonjeni Medicorju ali našemu delu. Tak strahovit kapitalizem, kot je bil v glavah nekaterih ljudi, nam ni bil pisan na kožo. Medicor ni ustanova, ki bi lahko ustvarjala dobiček. To je bil glavni razlog, da je Istrabenz izstopil iz lastništva. K sreči so pri Društvu obolelih na srcu in pri drugih zbrali denar, da so to lahko odplačali.

Kdo je danes prevzel odgovornost, da Bavčar ni odšel s policistoma na prestajanje zaporne kazni?
Odgovornosti pravzaprav ni prevzel nihče. Jaz sem v telefonskem pogovoru - ker sem delala ambulantno v Ljubljani - bila v stiku z gospodi, ki so prišli po g. Bavčarja. Naša klinika ni zapor. Pacient lahko odide na svojo željo in podpiše. V tem primeru, ko se lečeči zdravnik ne strinja, da pacient zapusti ustanovo, jo lahko zapusti na svojo željo, če to podpiše, zato da mi potem ne nosimo odgovornosti, če se kaj zgodi. Jaz sem gospodom po telefonu povedala: 'Se strinjam, da odide, vi samo podpišite, da je to na vašo željo in odgovornost.' Mora se vedeti, kdo je odgovoren.

In potem tega podpisa ni bilo in je Bavčar ostal pri vas ...
Ne. Potem smo mi napisali izjavo, da je zdravstveno stanje resno in da nadaljujemo preiskave.

Tista anonimka se med drugim sprašuje tudi, kako je mogoče, da ste Bavčarja - če je bilo njegovo stanje tako resno - prepeljali iz Ljubljane v Izolo.
Nismo ga prepeljali urgentno. Ko je prišel v mojo ambulanto, sem ugotovila, da se je stabilno stanje angine pectoris poslabšalo v obliko napredovale bolezni. Ker je imel evidentne težave, sem predlagala hospitalizacijo, ne vedoč, da ima zaporni nalog v rokah. Ker mi tega ni povedal.

Bavčar že tretjič prosi za odlog kazni
Bodo Bavčarju odobrili odlog zaporne kazni?
Bavčarja v bolnišnici obiskali policisti