Bavčarju do končne odločitve vrhovnega sodišča ne bo treba na prestajanje dosojene sedemletne zaporne kazni na Dob. Foto: BoBo
Bavčarju do končne odločitve vrhovnega sodišča ne bo treba na prestajanje dosojene sedemletne zaporne kazni na Dob. Foto: BoBo
Bavčar ostaja na prostosti
Bavčarjev zapor začasno zadržan

Njegov odvetnik Marko Bošnjak je za TV Slovenija potrdil, da je prejel sklep vrhovnega sodišča o začasnem zadržanju sodbe Bavčarju v zadevi Istrabenz.

Bavčarju do končne odločitve vrhovnega sodišča ne bo treba na prestajanje dosojene sedemletne zaporne kazni na Dob.

"Prejeli smo odločitev, da je nadaljnja izvršitev sodbe začasno zadržana glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti. Ali je vrhovno sodišče zadevo razveljavilo, spremenilo, ali bodo še kaj odločali, pa s tem nismo seznanjeni," je pojasnil odvetnik. Na vrhovnem sodišču naj bi se sklicevali na vsebinske, ne procesne napake.

Vrhovno sodišče, ki presoja Bavčarjevo zahtevo za varstvo zakonitosti, še ni komentiralo odločitve, prav tako še ni znano, kdaj bo dokončno odločilo o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Nesposoben za zapor, on pa se vozi okoli, zlaga drva in ribari
Po sklepu vrhovnega sodišča bi morali Bavčarja teoretično danes izpustiti iz zapora, če bi dosojeno kazen že prestajal, a kot je znano, se je Dobu v velikem loku izognil.

Sodba je postala pravnomočna avgusta 2014, Bavčar pa bi moral kazen začeti prestajati januarja letos. Namesto tega je bil v izolskem Medicorju operiran na srcu, sledile so prošnje za odlog prestajanja, ker naj bi bil še preveč bolan za zapor. Pritrjevala sta mu tako izvedenec kot njegova izbrana zdravnica Metka Zorc.

Ob zadnji prošnji, na začetku junija, je Zorčeva za TV Slovenija povedala, da je Bavčar zaradi pooperativnega zapleta močno ogrožen, da mora biti ves čas pod nadzorom, se izogibati naporom in počivati, saj bi se stanje lahko vsak hip poslabšalo in bi ga morali hospitalizirati. Taka zdravniška mnenja so ga ves čas reševala pred zaporom, z njimi pa je očitno izigraval sistem, poroča Eugenija Carl.

Sovaščani iz Vrhnike pri Ložu, kjer ima Bavčar vikend, namreč pripovedujejo o zelo dejavnem Bavčarju. "Srečujemo ga na cesti, ko se redno, vsaj trikrat na teden pripelje in odpelje. Vedno se vozi sam," nam je ob našem obisku v vasi povedal vaščan Jože Matevžič.

Na cesti ga je dan prej srečala tudi ekipa TV Slovenija, videli pa so tudi, kako ureja okolico hiše.
"Lovci ga videvajo v loviščih, kako hodi na jago, ribiči pa v okolici Obrha in Cerkniškega jezera," nam pove drugi sosed, ki pa ne želi biti imenovan. Kdaj? "V zadnjih dveh mesecih zagotovo," pravi.

V teh dneh je ljubljansko sodišče čakalo na ugotovitve izvedenca, da bi lahko odločilo, ali se Bavčarju kazen zaradi zdravja odloži ali ne, vendar take odločitve zdaj ne bo treba sprejeti.

Bavčar ostaja na prostosti
Bavčarjev zapor začasno zadržan