Sojenje Romani Pajenk in Milani Lah, ki sta obtoženi zlorabe položaja, se nadaljuje. Foto: BoBo
Sojenje Romani Pajenk in Milani Lah, ki sta obtoženi zlorabe položaja, se nadaljuje. Foto: BoBo

Mariborsko sodišče je je namreč pred dnevi prejelo odgovor Banke Slovenije (BS) na njihovo poizvedovanje o kapitalski ustreznosti Probanke z izdajo podrejenih obveznic v letih 2010 in 2011 ter brez nje. V nekaterih primerih je kapitalska ustreznost sicer bila dosežena, v nekaterih, predvsem pri temeljnem kapitalu, pa ne. Številne nepravilnosti naj bi bile prisotne tudi pri slabitvah naložb, ko bi bila kapitalska ustreznost sicer še slabša, piše spletni Večer.

Iz BS-ja so tudi pojasnili, da kupcem ne bi izdali dovoljenja za izdajo obveznic, če bi vedeli, da so jim bile ponujene različne možnosti nakupa le-teh. Namesto pogojnega odvzema licence bi lahko tedanjo upravo Probanke doletel strožji ukrep. Že v času mandata Pajenkove in Lahove je bila Probanka kapitalsko neustrezna in je bila vprašljiva njuna sposobnost zagotavljanja banki dodatni kapital, še dodajajo.

Tožilec Luka Moljk je danes napovedal, da bo spremenil dopolnilni obtožni predlog. Pajenkovi in Lahovi po sedanjem grozi do leto dni zapora, saj v ponudbo tožilca, da v zameno za priznanje krivde plačata po eno svojo tedanjo mesečno plačo, nista privolili.