Robert Časar je pravnomočno obsojen za kazniva dejanja. Zaporu se je izmaknil s pobegom. Foto: MMC RTV SLO
Robert Časar je pravnomočno obsojen za kazniva dejanja. Zaporu se je izmaknil s pobegom. Foto: MMC RTV SLO
Časar hišo legalizira kar iz ubežništva

Časar na piranski upravni enoti prek svoje pooblaščene projektantke Marjetke Garzeroli ureja še zadnje formalnosti, s katerimi bo dokončno legaliziral svojo hišo na Strmi poti v Portorožu.

Na upravno enoto je namreč vložil še zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja za kovinsko konstrukcijo in nadstrešek nad parkiriščem ter letno kuhinjo in priložil popravljeno projektno dokumentacijo za ta dva objekta. Marjetko Garzeroli smo hoteli vprašati, ali ji daje Časar navodila iz ubežništva, a se na naše klice ne oglaša. Klicali smo tudi Časarjevega sina iz prvega zakona Alexa Časarja, ki se je sicer oglasil, a je takoj potem, ko smo se mu predstavili, odložil slušalko in se ni več oglašal.

Popravek za piko na i
"Prošnjo za gradbeno dovoljenje za letno kuhinjo in nadstrešek smo prosilcu Robertu Časarju sprva zavrnili, saj sta bila v projektni dokumentaciji navedena kot pomožna objekta. Po prostorskih aktih taki objekti tam niso dovoljeni. Zdaj pa so projektno dokumentacijo popravili tako, da sta objekta zdaj zavedena kot prizidka, kar ustreza prostorskim pogojem, zato ovir za legalizacijo ni več," nam je povedal načelnik upravne enote Piran Ivan Seljak.

Plačal komunalni prispevek, čakajo še sosedo
Upravna enota je na občino Piran v Časarjevem imenu poslala vlogo za obračun komunalnega prispevka, ki ga je Časar tudi že plačal, kar pomeni, da je postopek legalizacije tako rekoč končan. Na piranski občini so nam povedali, da je bil prispevek plačan v višini 4.900 evrov.

Na vprašanje, kdo ga je plačal, pa pravijo, da sicer vidijo transakcijski račun, vendar zaradi varstva osebnih podatkov tega ne smejo razkriti. Po naših zanesljivih informacijah je bil komunalni prispevek plačan s Časarjevega računa.

"Zdaj čakamo samo še na soglasje dedinje sosede, ki je umrla, nato pa bomo postopek legalizacije lahko zaključili", pravi Seljak.

Plačano z luškim denarjem
Časar je hišo v Portorožu povsem na črno zgradil v času, ko je vodil Luko. Kovinski nadstrešek pa je zgradil celo z luškim denarjem, saj ga je prekmursko podjetje Inox izdelalo za Časarja, lažno pa so nato strošek prikazali kot izdelavo količkov za označevanje zemljišč, ki jih je Luka kupila v Beltincih. Kriminalisti so nadstrešek med hišno preiskavo hoteli odstraniti kot dokaz, a so nato od namere odstopili. Časar je sicer z več soosumljenimi za naložbo v nakup tamkajšnjih zemljišč v sodni preiskavi.

250 kvadratov s svetniškim sijem
Časar si je več let prizadeval za legalizacijo hiše v Portorožu. Izigraval je pravila igre, se pritoževal na inšpekcijske odločbe, ki so mu naložile rušenje nezakonito zgrajenega objekta, se izmikal srečanjem z uslužbenci upravne enote, ki mu je sprva zavračala vsako prošnjo za gradbeno dovoljenje, s katero bi legaliziral nezakonito gradnjo. Naposled je na dražbi od občine Piran za 80 tisoč evrov kupil okoliško funkcionalno zemljišče in zadostil pogojem za prvo etapo legalizacije. Prav v času, ko je bilo sojenje v zadevi Orleška gmajna, zaradi katere je bil nato pravnomočno obsojen na 6 let zapora na vrhuncu, je mu uspelo legalizirati pretežni del hiše.

Nadstrešek nad parkiriščem in letna kuhinja sta ostala črna gradnja, zato je gradbena inšpekcija zahtevala, naj ju poruši. Tudi na to se je pritožil, si kupil čas, popravil projektno dokumentacijo in zmagal v bitki z varuhi prostora. Hiša v Portorožu je zdaj nedotakljiva. Vsaj za gradbeno inšpekcijo. Pred zaplembo pa ga je dlje časa varoval 5-milijonski zemljiški dolg, ki ga je Časar vpisal, ko je zaslutil, da ga čaka zanj neugoden sodni konec. Koprsko sodišče pa je nato na hišo vpisalo hipoteko, saj je Časar državi dolžan denar zaradi sodnih postopkov.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Časar hišo legalizira kar iz ubežništva