Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar se ne počuti krivega za posle, pri katerih je Luka Koper preplačala storitve povezane z nakupom zemljišč v Beltincih. Foto: Eugenija Carl
Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar se ne počuti krivega za posle, pri katerih je Luka Koper preplačala storitve povezane z nakupom zemljišč v Beltincih. Foto: Eugenija Carl
Milan Pučko
Med obtoženimi je tudi nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko. Foto: Eugenija Carl

Na predobravnavni narok so prišli le trije od devetih obtožencev. Poleg Časarja sta se naroka udeležila še Milan Pučko in Jože Pavlinjek. Nihče od njih na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, poroča novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Tožilstvo obtožencem očita kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete, saj naj bi zlorabili svoj položaj in se protipravno okoristili v času, ko je Luka Koper kupovala zemljišča v Beltincih. Gre za posle iz leta 2007, ko je Luka Koper nameravala v Beltincih zgraditi terminal.

Preplačane storitve
V okviru teh poslov je Luka Koper nakazala 1,5 milijona evrov podjetju Graj inženiring, pri čemer je storitve preplačala za 1 milijon evrov. Takrat naj bi se, tako tožilstvo, Časar dogovoril z Robertom Grajem, da naj izdaja visoke račune, ki jih Luka Koper ne bo preverjala.

Med obtoženimi je tudi nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko, ki naj bi prekoračil pooblastila in podpisal pogodbo za svetovanje in nadzor nad gradnjo logističnega centra v imenu Luke, čeprav za to ni imel pooblastila.

Opran denar se je vrnil do obtožencev
Preplačani milijon evrov je zašel v denarno verigo nakazil, kjer je šel skozi več podjetij, nato pa je denar izginil. Za 700 tisoč evrov je preiskovalcem uspelo ugotoviti, kam so prišla. Med drugim je 40 tisoč evrov pristalo na računu podjetja INOX kot nakup količkov za označevanje terena, a je v resnici podjetje izdelalo ograjo in nadstreške za Časarjevo hišo.

Časarjev zagovornik Daniel Planinšec je med drugim predlagal angažiranje izvedenca za logistiko, ki naj bi več povedal o ekonomsko smiselnosti tovrstnega logističnega terminala, ter zaslišanje kriminalista Nermina Dediča. Ta naj bi namreč prekoračil svoja pooblastila in prestrašil priče. Tožilka Barbara Milič Rožman je temu nasprotovala.