Preiskovalni oddelek koprskega okrožnega sodišča je končal sodno preiskavo zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in osem soovadenih, ki so sodelovali v denarni verigi, prek katere naj bi dobra polovica od 1,5 milijona evrov luškega denarja končala v zasebnih žepih. Tožilstvo bo ovadbo spisalo še pred poletjem. Foto: BoBo
Preiskovalni oddelek koprskega okrožnega sodišča je končal sodno preiskavo zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in osem soovadenih, ki so sodelovali v denarni verigi, prek katere naj bi dobra polovica od 1,5 milijona evrov luškega denarja končala v zasebnih žepih. Tožilstvo bo ovadbo spisalo še pred poletjem. Foto: BoBo
Časar
Za Roberta Časarja, ki na Dobu prestaja štiri leta in pol zaporne kazni, se torej začenja nova "sezona" obiskov sodišča. Pravosodni policisti ga bodo v Koper prvič pripeljali že v četrtek. Skupaj s člani njegove uprave bo moral pojasnjevati ustanavljanje in financiranje ekoloških podjetij. Foto: BoBo

Preiskovalni oddelek koprskega okrožnega sodišča je namreč pred kratkim končal sodno preiskavo zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in osem soovadenih, ki so sodelovali v denarni verigi, prek katere naj bi dobra polovica od 1,5 milijona evrov luškega denarja končala v zasebnih žepih.

"Preiskava v predmetni zadevi je bila zaključena 17. 3. 2015, obtožba še ni vložena. Spis se nahaja na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru," so za TV Slovenija pojasnili na okrožnem sodišču v Kopru.

Pol za zemljišča, pol za prijatelja Graja?
Za vodenje postopkov odkupa zemljišč v Pomurju je Luka konec leta 2007 najela podjetje inženiring Graj iz Murske Sobote. Grajev račun se je tako v kratkem času odebelil za 1,5 milijona evrov. Tožilstvo ugotavlja, da so bile parcele preplačane, nekatere storitve po večkrat plačane, računi pa v večji meri fiktivni.

Graj naj bi Luki izstavil račune za storitve pri 680 parcelah, čeprav jih je pogodba navajala le 150. Vse to naj bi dobro vedela tako Časar kot tudi direktor podjetja Graj, Robert Graj. Tako naj bi si Graj na račun Luke pridobil za 700 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Luški denar za Časarjev nadstrešek
Visoke zneske, ki jih je podjetje Graj dobivalo od Luke, je po ugotovitvah tožilstva Robert Graj kot plačilo za namišljene storitve naprej nakazoval različnim pomurskim podjetjem. Ta so dvigovala gotovino in jo spravila nazaj v roke Roberta Graja. Glavni koordinator domnevno nezakonitih poslov naj bi bil Časarjev stric Jožef Hozjan. Prav on naj bi naročal, komu in kako naj se nakazuje denar, ter se na murskosoboški občini dogovarjal za odkup zemljišč.

In kako naj bi si deseterica obdolženih umazala prste z luškim denarjem? Tako, da je denimo Graj podjetju INOKS Jožeta Pavlinjeka plačal 40 tisoč evrov za izdelavo količkov za označevanje zemljišč. Po ugotovitvah tožilstva pa je INOKS namesto količkov dejansko izdelal ograjo in nadstreške za Časarjevo hišo v Portorožu.

Prve hišne preiskave zaradi poslov med Luko in Grajem so sicer kriminalisti opravili že aprila 2009, ko je bil Časar še predsednik uprave. Kmalu po razrešitvi s tega položaja se je za nekaj časa zaposlil prav v Graju. Z denarjem od luških poslov naj bi za fiktivno svetovanje plačevali tudi nekemu italijanskemu državljanu, za nikoli opravljene storitve pa nagradili tudi dva slovenska projektantska in svetovalna biroja.

Pomurska hobotnica vse do Obale
Eno od obalnih gradbenih podjetij naj bi izdalo dvanajst fiktivnih računov za količenje zemljišč v Šmarjah pri Jelšah, na podlagi katerih mu je Graj izplačal 30 tisoč evrov. V resnici pa naj bi bil denar porabljen za gradbena dela na hiši enega od tedanjih luških izvršnih direktorjev, takrat zadolženih za investicije v zaledne terminale. Gradbeno podjetje naj bi tako del dobljenega denarja prenakazalo na svoj račun, 20 tisoč evrov pa na račun Jožefa Hozjana.

V rodnem Kopru bo pogost gost
Za Roberta Časarja, ki na Dobu prestaja štiri leta in pol zaporne kazni, se torej začenja nova "sezona" obiskov sodišča. Pravosodni policisti ga bodo v Koper prvič pripeljali že v četrtek. Skupaj s člani njegove uprave bo moral pojasnjevati ustanavljanje in financiranje ekoloških podjetij. Za ta posel je revizija ugotovila, da je bil škodljiv za Luko, zato ta od Časarjeve ekipe terja skoraj 5 milijonov evrov odškodnine. Primer se odpira na novo, saj ga je sodišče končalo, ker se Časar ni udeleževal narokov, pozneje pa je pobegnil v Dominikansko republiko.
To je sicer le ena iz bogatega šopka odškodninskih tožb, ki jih je Luka vložila proti Časarjevi ekipi. Časarja pa čaka še več kazenskih postopkov, poleg Beltincev se bo moral zagovarjati še za domnevno sporno najemanje službe za varovanje, pa čiščenje oblek na luške stroške ... Ponovno pa mu bodo sodili v delu obsodilne sodbe zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v luških poslih na Krasu, ki ga je vrhovno sodišče razveljavilo. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a so mu vrhovni sodniki delno ugodili in mu kazen znižali na štiri leta in pol zapora.