Prošnjama Ivana Zidarja (na levi) in Dušana Črnigoja (na desni) sodišče za alternativno prestajanje zaporne kazni ni ugodilo. Foto: BoBo
Prošnjama Ivana Zidarja (na levi) in Dušana Črnigoja (na desni) sodišče za alternativno prestajanje zaporne kazni ni ugodilo. Foto: BoBo

Sodišče je glede tega tako ugodilo le nekdanjemu komercialnemu vodji projektov na SCT-ju Ivanu Demšarju, ki bo lahko kazen devetih mesecev zapora prestal v hišnem zaporu. Sodišče je prošnjo poleg Črnigoju in Farčniku zavrnilo tudi Ivanu Zidarju, ki je bil v isti zadevi obsojen na 14 mesecev zaporne kazni. Njegov odvetnik Boštjan Penko je že napovedal, da bo zaradi Zidarjevega slabega zdravstvenega stanja zaprosil za odlog prestajanja kazni.

S prošnjami pa niso uspeli tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Srečko Gabrič in Tomaž Žibert. Hilda Tovšak je sicer že začela s prestajanjem dosojene kazni v zaporu na Igu.

Žibert bi bil v zaporu le ob prostih dneh
Žibert je sodišče prosil, da kazen dveh let in šestih mesecev zapora prestane tako, da še naprej opravlja delo pri družbi, kjer je zaposlen, razen ob prostih dnevih, ki bi jih preživljal v zaporu. Sodišče je zavrnilo tudi njegovo prošnjo za plačilo denarne kazni z delom v splošno korist, odobrilo pa mu je odplačilo denarne kazni v večmesečnih obrokih.

Sojenje zaradi dogovarjanja in podkupovanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla že februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene.