Fotografija je simbolična. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Fotografija je simbolična. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

O ponedeljkovem poginu rib v ljubljanskem potoku Glinščica so obveščeni policisti. Na kraju so posredovali gasilci, ki so opravili prve analize, te pa niso pokazale večjih odstopanj. Prav tako so bile obveščene druge službe, ki so izvedle ukrepe iz njihove pristojnosti, so navedli na Policijski upravi Ljubljana.

Sorodna novica Za pogin rib v Glinščici najverjetneje kriv izliv cementnega mleka z gradbišča

"Policisti so opravili ogled, odvzeti so bili vzorci vode in nadaljujejo zbiranje obvestil ter preverjanje sumov morebitnih kaznivih dejanj. Po opravljeni analizi vzorcev in zbranih obvestilih o vseh okoliščinah bo o vseh ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo," so zapisali za Slovensko tiskovno agencijo.

Vzrok pogina po navedbah policije še ni pojasnjen, lahko bi šlo za pomanjkanje kisika zaradi znižanega vodostaja ali pa tudi za onesnaženje vode. Okoliščine sicer po navedbah tamkajšnje ribiške družine kažejo na možnost onesnaženja; za pogin rib bi lahko bil namreč kriv izliv cementnega mleka z bližnjega gradbišča, je v torek povedal predsednik Ribiške družine Dolomiti Marijan Kerč.

Kerč: Vzrok ni bil pomanjkanje kisika ali prenizek pH

Kerč si je v torek prizadeti del potoka ogledal skupaj z inšpektorjem za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Kot je povedal za STA, so analize vode pokazale, da vzrok za pogin rib ni prenizek pH ali pomanjkanje kisika v vodi.

Sorodna novica V Glinščici v Ljubljani pogin rib, sumijo bližnje gradbišče

"Vsega je bilo dovolj, pogin rib prav tako ni posledica nizkega vodostaja, ampak verjetno izliva cementnega mleka v Glinščico. Čeprav so to še neuradne informacije, je jasno, da naj bi pri tistem delu, ki se izteka z gradbišča, nekdo pral cementno mleko, ki je nato steklo po enem od kanalov v potok," je poudaril Kerč in dodal, da so ribiči poginule ribe, med katerimi so bili v glavnem kleni, iz potoka odstranjevali že v ponedeljek, v torek pa jih je odpeljala veterinarska higienska služba.

Dars presenečen

Ob navedbah, da bi bil lahko za pogin rib kriv izliv cementnega mleka z bližnjega Darsovega gradbišča, so v Darsu presenečeni. Kot so pojasnili za STA, je neposredno pred njihovo Avtocestno vzdrževano bazo Ljubljana na Griču, ob zahodni ljubljanski obvoznici, približno leto dni delovišče gradnje nove poslovne stavbe družbe Dars, a betoniranja v tem projektu v času pogina po njihovem vedenju ni bilo.

Sorodna novica Rekordno nizki vodostaji nekaterih rek. Ribiči pravijo, da so razmere izjemno resne.

"Pogodbeni izvajalec gradbenih del je družba CGP, zanjo dobavlja in prevaža beton podjetje Betontrade. Zadnje betoniranje pilotov je bilo izvedeno 22. julija, betoniranje vezne grede 28. julija, pozneje pa se betoniranja niso izvajala, kar je razvidno tudi iz dobavnic betona, pri čemer se vsa dela tekoče evidentirajo v gradbenem dnevniku," so zapisali.

Pogin rib se je prejšnji konec tedna zgodil tudi v Malem grabnu v Ljubljani, kjer je poginilo približno 1,5 tone rib oz. vsi osebki vseh ribjih vrst. Prejšnji teden so pogin vsaj 50 kilogramov rib, pretežno potočne postrvi in lipana, zaznali tudi v Homški Mlinščici. Pred približno 14 dnevi so večji pogin zaznali v Gradaščici, konec junija v Nanoščici, na začetku junija pa v potoku Vrtojbica.

O poginih rib so bili obveščeni tudi policisti, ki še zbirajo obvestila. Rezultati analiz vzorcev vode sicer še niso znani, tako tudi še niso znani vzroki za pogine rib. "Tudi v teh primerih bo o vseh okoliščinah in ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo," so še navedli na ljubljanski policijski upravi.