Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Rezultati kemijske analize vzorca vode ob pomoru rib v Malem grabnu so jasni: "Ne moremo potrditi njene onesnaženosti s strupenimi snovmi."

"Domnevamo pa, da je prišlo do večkratnih izlivov neznanih snovi. Kemikalij, lahko tudi čistil ali gnojnice ali podobnih odpadnih vod," je pojasnil vodja ekološkega laboratorija na Institutu Jožef Stefan (IJS) Dušan Žigon.

A trik je v času. "Potem ko so očividci opazili poginule ribe, je onesnažena voda odtekla," še navaja raziskava. Analiz rib sicer na Institutu Jožef Stefan ne opravljajo, vzorec pa ni bil niti primeren. "Zaradi visokih temperatur v okolici je prišlo do razgradnje tega biološkega materiala in ni bil uporaben za nadaljnjo analizo," je pojasnil Žigon.

Pogin bi lahko povzročil tudi nizek vodostaj in pomanjkanje kisika zaradi višjih temperatur vode. "Ampak ne v taki meri. Kot smo ga izmerili, je bila vrednost kisika še vedno zadovoljiva, okoli pet do sedem miligramov raztopljenega kisika na liter. Ta vrednost je dovoljšna za obstoj in življenje vodnih organizmov," je izjavil sogovornik.

Policija uradnih vzrokov za pogin rib za zdaj še nima, zato zbirajo podatke in preverjajo morebitne sume kaznivih dejanj, na koncu pa bodo o tem obvestili pristojno državno tožilstvo. Posledice škode bodo najverjetneje znane šele prihodnje leto. "Vsekakor pa je bila tukaj v več deset tisoč evrih."

Sanacija onesnaženja pa lahko traja dalj časa. Poginile so ribe različnih velikosti in vrst. Prizadeto je tudi obrežje in rastlinje.

Za pogin rib naj bi bile krive kemikalije