Dimičevo je sodišče oprostilo vseh obtožb. Foto: BoBo
Dimičevo je sodišče oprostilo vseh obtožb. Foto: BoBo

Višje sodišče v Ljubljani je tako potrdilo sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je Dimičevo septembra lani oprostilo obtožb zlorabe položaja pri zaposlitvi sekretarke Anice Milene Brooks, poroča Delo.

Višji sodniki so se strinjali, da Dimičevi ni mogoče očitati, da je pred šestimi leti zlorabila svoj uradni položaj, ker je sklenila pogodbo o zaposlitvi Brooksove mimo pravil. Tožilstvo je namreč Dimičevi očitalo, da je 5. januarja 2009 zlorabila svoj uradni položaj, da bi Brooksovi pridobila službo.

To naj bi storila, čeprav Brooksova za to delovno mesto, za katero je zahtevana druga stopnja visokošolskega izobraževanja, ni imela priznane izobrazbe, saj postopka nostrifikacije niso izpeljali. Prvostopenjsko sodišče jo je septembra lani oprostilo, saj je menilo, da Dimičeva ni delovala z naklepom. Takšno sodbo pa je sedaj - po pritožbi tožilstva - potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani.

Vedeli, a v dobri veri svetovali podpis pogodbe
Po mnenju sodnikov je tožilstvo zanemarilo dejstvo, da se je z zaposlitvijo Brooksove ukvarjala predvsem kadrovska služba in je Dimičeva pogodbo o zaposlitvi podpisala šele po posvetu s kadrovsko službo.

Poleg tega so izpostavili, da je Dimičevi Brooksova zatrjevala, da je že sprožila ustrezne nostrifikacijske postopke, čeprav tega ni storila. Ni dvoma, da so vsi vpleteni v kadrovski službi in v kabinetu predsednika vlade vedeli, da nima priznane izobrazbe, a so v času sklenitvi pogodbe verjeli, da ji bo ta v Sloveniji priznana, zato so Dimičevi tudi svetovali, naj pogodbo podpiše, so še sklenili sodniki.