Odstopila je zaradi očitkov, nato pa od države iztožila odškodnino. V času, ko so afere vzniknile, je novinarki TV Slovenija na cesti grozila z njenim možem povezana oseba. Foto: BoBo
Odstopila je zaradi očitkov, nato pa od države iztožila odškodnino. V času, ko so afere vzniknile, je novinarki TV Slovenija na cesti grozila z njenim možem povezana oseba. Foto: BoBo

Tožilstvo je Dimičevi očitalo, da je z Brooksovo sklenila pogodbo o zaposlitvi, čeprav Brooksova ni izpolnjevala formalnih pogojev, saj izobrazbe, pridobljene na Oxfordu, v Sloveniji še ni nostrificirala. Po izvedenem dokaznem postopku je bilo tožilstvo prepričano, da so obtožbe dokazane in je zato predlagalo pogojno kazen petih mesecev z dvema letoma preizkusne dobe.

Dimičeva se je v postopku znašla po tem, ko jo je Brooksova ovadila zaradi šikaniranja. Ta ovadba je bila sicer zavržena, a kot je danes izpovedal nekdanji kriminalist Rok Kozjek, ki je zadevo obravnaval, se je med pregledom dokumentacije, tudi pogodbe o zaposlitvi med Brooksovo in državo, pokazal sum, da bi lahko šlo za morebitne nepravilnosti.

Dimičeva je bila dolgoletna tesna sodelavka Boruta Pahorja še iz časa, ko je bil poslanec v Evropskem parlamentu. Ko je Pahor leta 2008 oblikoval vlado, je zasedla mesto šefinje kabineta predsednika vlade. Odstopila je oktobra 2010 zaradi številnih očitkov.

Prvi so se nanašali na posojilo pri državni banki NLB, ki je bilo za njeno plačo izjemno visoko in pod zelo nizkimi obrestmi. Drugi pa, da je Vegrad Hilde Tovšak zastonj opravljal dela na njeni hiši v Murglah, za kar je po pričanju delavcev celo odvažal material z gradbišča Celovški dvori. Račun za opravljena dela ji je leta pozneje izstavil šele Vegradov stečajni upravitelj.

Za odpravnino je tožila državo. Sodišče ji je ugodilo, zato je marca letos od vlade prejela skoraj 15.000 evrov.

Tako zaradi posojila kot zaradi obnove hiše so stekli postopki na tožilstvu in sodišču.