Ponovno sojenje bo predvidoma jeseni. Foto: BoBo
Ponovno sojenje bo predvidoma jeseni. Foto: BoBo
Dragan Tošić, Balkanski bojevnik
Prvoobtoženemu Draganu Tošiću poskuša država s tožbo odvzeti domnevno nezakonito premoženje. Foto: BoBo

Zagovorniki obtoženih so zahteve za izločitev dokazov podali na predobravnavnih narokih sredi lanskega leta, a jih je sodnica Andreja Sedej Grčaj večino zavrnila. Po poročanju Dnevnika bo moralo okrožno sodišče ponovno presojati le majhen del srbskih in slovenskih dokazov, velika večina dokaznega gradiva pa je po razsodbi višjega sodišča veljavna. Po pisanju Dela in Slovenskih novic je sodišče zavrnilo tudi pritožbo glede domnevno sporne pridobitve ene izmed telefonskih številk prvoobtoženega Dragana Tosića.

Po poročanju medijev je višje sodišče potrdilo veljavnost večine dokazov v zadevi Balkanski bojevnik, saj je odločilo, da je bila odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero ni bilo ugodeno zahtevi obtoženih za izločitev večine dokazov, pravilna. Ponovno sojenje v zadevi se bo tako začelo jeseni.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so pojasnili, da je bila odločitev višjega sodišča poslana vsem strankam, a dokler ne prejmejo vseh vročilnic, sodbe uradno ne morejo razkriti.

Izločanje dokazov
Obramba je predlagala izključitev slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih dokazov, gre za predlog izločitve praktično celotnega dokaznega gradiva, saj trdijo, da so bili pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in v neskladju z ustavo. Nekatere dokaze so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je bilo vzrok za oprostilno sodbo večine obtoženih.

Ponovno sojenje
Domnevno preprodajalsko združbo, v kateri naj bi sodelovalo 17 obtoženih, je policija aretirala maja 2010. Sodišče je na prvem sojenju novembra 2012 po izločitvi dobršnega dela dokazov štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, druge pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Dragana Tosića. Višje sodišče je zdaj po pritožbi tožilstva vsem štirim obsojenim zvišalo, za preostalih 13 pa razveljavilo oprostilne sodbe.

Višje sodišče je razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, tako da bodo v tem delu spet sodili vsem sedemnajstim. Z okrožnega sodišča v Ljubljani so sporočili, da se bo ponovno sojenje začelo predvidoma septembra.

Obsojena četverica je zoper obsodilne sodbe podala na vrhovno sodišče zahtevo za varstvo zakonitosti, a o zadevi vrhovno sodišče še ni odločalo. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je v sklepni fazi tudi tožba, s katero želi država Tosiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje.