Zadeva Balkanski bojevnik se vrača na sodišče. Foto: BoBo
Zadeva Balkanski bojevnik se vrača na sodišče. Foto: BoBo

Obramba je na predobravnem naroku predlagala izločitev tako rekoč vseh dokazov; slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in so v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je vodilo k oprostilni sodbi za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev, in je dokaze vrnilo v spis.

Več zagovornikov, med njimi zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Marko Bošnjak, je tudi potrdilo, da je sodnica zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov, z izjemo nekaterih zahtev, ki sta jih podala zagovornika Jakoba Remškarja in Boštjana Kopčiča.

Pritožbe na sodniške odločitve
Remškarjev zagovornik Matjaž Markelj je ob tem pojasnil, da je sodišče izločilo poročilo o tajnem opazovanju Remškarja, saj je ukrep potekel. Na odločitev sodišča se bo najbrž pritožil, saj je izločal tudi druge dokaze.

Pritožbo prav tako napoveduje Bošnjak, najverjetneje pa se mu bo med drugim pridružil tudi Roman Sevšek, zagovornik Valterja Abramoviča. Sevšek sicer zahteva Abramovičevo izločitev in sojenje v ločenem postopku, kar je storil tudi Bojan Pečnik, odvetnik Tadeja Poljaka, a je bila njuna zahteva zavrnjena.

Je pa Sedej Grčarjeva ugodila predlogu za izločitev Anesa Selmana, sicer enega od četverice, obsojene na prvem sojenju. Po besedah njegovega zagovornika Aleša Paulina je sodnica v sklep zapisala, da se bo postopek zoper Selmana končal posebej. Selman je namreč pobegnil v BiH, kjer so ga pred meseci priprli, saj naj bi v neki najeti hiši gojil marihuano.

Stranke imajo osemdnevni pritožbeni rok na sklep Sedej Grčarjeve. Glede na to, da se že napovedujejo pritožbe, sojenja še ne bo.