V Združenju Menedžer so poudarili, da so Bavčarja in Šrota izključili leta 2011. Foto: BoBo
V Združenju Menedžer so poudarili, da so Bavčarja in Šrota izključili leta 2011. Foto: BoBo
Gregor Virant
Policija in NPU funkcionirajo, poudarja Virant. Foto: Ergyn Žječi
Bogovič
Čim prej naj se izvede projekt slabe banke, da se odkrije krivce za milijardne luknje, poziva Bogovič. Posamezne sodbe sicer ne komentira. Foto: BoBo
Vzpon in padec Bavčarja in Šrota
Zaporne kazni v zadevi Istrabenz

Odmevna sodba v zadevi Istrabenz prinaša številne odzive tako iz politike, gospodarstva kot iz civilne družbe. Obsodba nekdanjih predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza Boška Šrota in Igorja Bavčarja ne preseneča, je povedala izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc.
Kot je poudarila, je primarna naloga menedžerja skrb za dobro družbe, "mahinacije" s položajem in zaupanjem pa so nesprejemljive.
Šmučeva je spomnila, da je častno razsodišče Združenja Manager že leta 2011 ugotovilo, da so nekatera ravnanja članov Šrota in Bavčarja neskladna z etičnim kodeksom, na podlagi tega sklepa pa izreklo ukrep njune izključitve iz organizacije. "V tem kontekstu ta razsodba sodišča za nas ni presenečenje," je pojasnila.

Virant: Vrača se občutek pravne države
"Institucije pravne države očitno vendarle delujejo in v deželo se počasi, počasi vrača občutek pravne države in pravičnosti," se je v izjavi za medije odzval minister za notranje zadeve Gregor Virant.
Kot je ocenil, v državi funkcionirajo policija, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in drugi deli kriminalistične policije, pa tudi tožilstvo in sodstvo. Slednje bo sicer moralo delati še bolje, je dejal.

V tej luči je napovedal nadaljnje premike naprej oz. nadaljnji napredek proti večji učinkovitosti. "Domine bodo padale, še se bo dogajalo," verjame.

Bogovič: Sodišča naj delajo hitro, pravično
Oglasil se je tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič: "SLS posamičnih sodb sodišč ne komentira, ves čas pa v vseh odmevnih primerih opozarja, da naj sodišča prednostno, čim hitreje, neodvisno, nepristransko ter visoko strokovno razsodijo tako, da krive obsodijo, nedolžne oprostijo in slovenske državljane končno razbremenijo teže ter posledic, ki jo takšni odmevni in nerešeni primeri puščajo v družbi."

Državljani so po njegovih besedah upravičeni, da se tovrstni veliki primeri čim prej razpletejo, saj da posledice napačnih menedžerskih odločitev in dejanj tudi skozi milijonske ali milijardne luknje v slovenskem bančnem sistemu nosimo vsi.

S slabo banko do krivcev za krč?
Ker so politično-gospodarske lovke segale tudi v bančni sektor, je čas, da vlada čim prej vzpostavi delovanje slabe banke, s pomočjo katere bo mogoče sprostiti finančni krč, hkrati pa tudi odkriti tiste, ki so bili na strani bankirjev odgovorni podpisniki pogodb, "ki so povzročile te megalomanske luknje v slovenskem bančnem sistemu", meni.

VSO: Nedolžen do pravnomočnosti
V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so medtem opozorili, da bo treba počakati do pravnomočnosti sodbe, saj da tudi v tem procesu velja, da je obtoženec nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže pravnomočno.

"V Združenju VSO menimo, da se mora vsak sodni postopek speljati korektno in pošteno v skladu z zakonodajo ter pravnimi normami," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da upajo, da bodo sodni postopki speljani tudi za vse tiste, ki so po osamosvojitvi oškodovali državo Slovenijo.

"Ne glede na izrečeno sodbo pa združenje spoštuje pomemben prispevek Igorja Bavčarja kot ene ključnih oseb slovenske osamosvojitve," so sklenili.

Vzpon in padec Bavčarja in Šrota
Zaporne kazni v zadevi Istrabenz