V sojenju v zadevi Istrabenz so na sodišču tožilstvo in zagovorniki podali sklepne besede. Sodba bo izrečena v petek. Foto: BoBo
V sojenju v zadevi Istrabenz so na sodišču tožilstvo in zagovorniki podali sklepne besede. Sodba bo izrečena v petek. Foto: BoBo
Boško Šrot in Igor Bavčar
Kakšna bo sodba nekdaj znanim menedžerjem? Foto: BoBo
Kozina je v sklepnem govoru poudaril, da so se očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja odvila po skrbno načrtovanem scenariju na lokacijah v Ljubljani in Laškem. Foto: BoBo
Za Šrota in Bavčarja tožilec zahteva osem let
Sklepne besede v sojenju Bavčarju in Šrotu

V sojenju v zadevi Istrabenz so na sodišču tožilstvo in zagovorniki podali sklepne besede.

S 13 ur dolgimi sklepnimi besedami tožilca Jožeta Kozine, zagovornikov in obtoženih se je danes končalo sicer štirimesečno sojenje. Kazen bo predsednica senata Vladislava Lunder izrekla v petek ob 12.30.

Šrot: Očitajo mi, da sem oškodoval samega sebe
Šrot, ki ga obtožnica bremeni zlorabe položaja pri prodaji delnic Istrabenza, je ocenil, da je nedopustno, da se mu v tem kazenskem procesu sodi zaradi dejanj drugih. Prepričan je namreč, da se mu sodi, ker tožilstvo ne more preganjati nekaterih drugih ljudi. Kot je dejal, se sam ni dogovarjal o poslu, saj je pri tem popolnoma zaupal svojemu finančnemu svetovalcu Robertu Šegi. "Nobenega dvoma ni, da nisem storil katerokoli dejanje, ki mi ga očita tožilstvo," je poudaril. Znova je zanikal, da bi s prodajo svežnja delnic Istrabenza skušal pridobiti protipravno korist Kristjanu Sušinskemu in Igorju Bavčarju.

Ponovil je, da je Pivovarna Laško imela z omenjenim poslom približno tri milijone evrov dobička, priče pa so povedale, da na borzi tako velikih paketov delnic Istrabenza tudi ne bi bilo mogoče prodati. Po njegovem mnenju je tudi neprimerno, da se ta posel ocenjuje s časovne distance, saj ob njihovi sklenitvi teh očitkov ni bilo, enako pa je sprva trdila tudi uprava pivovarne. Očitajo mi, da sem oškodoval svojo firmo, torej samega sebe, je poudaril. Pojasnil je, da je pivovarno vedno videl kot "svojo firmo, ter se vedno boril za njen napredek in dobiček". Dodal je, da "tega procesa v normalnih okoliščinah ne bi bilo".

Nekoliko krajši je bil v svojem sklepnem govoru Bavčar, ki je poudaril, da se v celoti pridružuje mnenju svojega zagovornika. Poudaril je še, da ni storil očitanih kaznivih dejanj napeljevanja k zlorabi položaja ter pranja denarja.

Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski je poudaril, da tožilec Jože Kozina nikoli ni predstavil konkretnih dokazov za očitana kazniva dejanja. "Tekom obravnave se je pokazalo, da je obtožnica zoper mene neutemeljena in neresnična," je dejal. Ob tem je naštel je vrsto poslov, ki so jih večja slovenska podjetja in država izvedli z opcijskimi pogodbami, zato njihova uporaba pri omenjenem poslu po njegovem mnenju ne more biti sporna. "Prepričan sem, da bi vsak finančni izvedenec zavrnil obtožnico tožilstva," je poudaril.

Tudi njegov brat, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, je v sklepnem govoru opozoril na pogostost uporabe vzajemnih opcijskih pogodb. Tožilec po njegovem mnenju sicer neprestano manipulira z dokazi, kar je, kot je ocenil, lahko tudi posledica njegovega neznanja. Kot je poudaril, so bile vse transakcije v omenjenem poslu elektronske in torej transparentne, zato po njegovem mnenju ne more iti za pranje denarja, za katerega je sicer značilno prikrivanje izvora denarja.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranja denarja, do česar naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza.

Za Šrota in Bavčarja tožilec zahteva osem let zapora in 35.000 evrov stranske denarne kazni. Soobtožena sta še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Za Nastjo Sušinskega tožilec predlaga štiri leta in šest mesecev zaporne kazni, za Kristjana Sušinskega pa pet let zapora.

Vrnitev nakazanega denarja?
Zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi pa tožilec predlaga, da Bavčar vrne 21 milijonov evrov, Kristjan Sušini pa 3,5 milijona evrov. Tožilec je še predlagal, da se Bojanu Koriski in Bojanu Finku odvzame denar, ki naj bi ga na njuna računa nakazal Bavčar, in sicer Korsiki 400.000 evrov, Finku pa 270.000 evrov, ter da FB Investicije vrnejo 6,5 milijona evrov.

"V sojenju je bilo nesporno ugotovljeno, da so bile z izključnim namenom prikritja povezave med Pivovarno Laško in Kristjanom Sušinskim ter Bavčarjem uporabljene kar tri družbe - Plinfin, Microtrust in Sportina," je v sklepnem govoru dejal Kozina. Z nezakonito prodajo so, kot je poudaril, Pivovarno Laško oškodovali za 25,4 milijona evrov.

Začetek ob prijavi Jankovića
Junija 2008 je na vrhovno državno tožilstvo v zvezi s tem na tožilstvo prispela prijava ljubljanskega župana Zorana Jankovića, urad za preprečevanje pranja denarja pa je preiskoval denarne tokove med Bavčarjem in Kristjanom Sušinskim, je začetek preiskovanja sporne prodaje delnic opisal tožilec.

Po njegovem mnenju je ključno, da je moral Šrot po navodilu ostalih obtoženih za zaščito njihovega interesa skriti obe opcijski pogodbi o prodaji delnic. S takšnim ravnanjem naj bi želel prikriti neugodne povezave med družbo, ki jo je zastopal, ter Kristjanom Sušinskim in Bavčarjem. "Jasno je, da Pivovarna Laško od tega ni imela nobene koristi. Sta pa jo imela Bavčar in Kristjan Sušinski," je ocenil.

Poudaril je, da je bila istega dne, kot so se sklenile antedatirane pogodbe o prodaji delnic Istrabenza, sklenjena tudi tripartitna pogodba o prodaji delnic Mercatorja. Nastja Sušinski pa je v imenu družbe Microtrust podpisal obe opcijski pogodbi in bil s tem po mnenju tožilca naklepno pomagal pri kaznivem dejanju pranju denarja. "Šrotu je dal na voljo družbo Microtrust za izvršitev koristi," meni Kozina.

Dva sta krivdo priznala
V tem primeru sta bila obtožena še odvetnika družbe Sportina Branko Lipovec in lastnika družbe Sportina Bahtijar Bajrović, ki sta priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin. Sodnica je zato že aprila Lipovcu izrekla sedemmesečno pogojno kazen, Bajroviću pa osemmesečno s poskusno dobo dveh let. Kozina je takrat poudaril, da pri najtežjih korporacijskih kaznivih dejanjih v svoji desetletni praksi še ni doživel priznanja krivde.

Veriga prodaje delnic
Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško, ki jo je vodil Šrot, prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za le 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Za Šrota in Bavčarja tožilec zahteva osem let
Sklepne besede v sojenju Bavčarju in Šrotu