Tošiću so sledili in prisluškovali nezakonito, pravi ljubljansko sodišče. Foto: BoBo
Tošiću so sledili in prisluškovali nezakonito, pravi ljubljansko sodišče. Foto: BoBo
Balkanski bojevnik
V priporu za zdaj ostaja le še pet obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. Foto: BoBo

Đemajliju Manđuki in Robertu Šabiču pa je ljubljansko okrožno tožilstvo odpravilo hišni pripor, zato v priporu tako ostaja le pet obtoženih - tisti, ki jih najbolj bremenijo italijanski in urugvajski dokazi. Sodišče je pred tem izločilo del dokazov, ostajajo predvsem še italijanski in urugvajski. Kot je povzela okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, se je razpravljajoči senat odločil, da so bili vsi v Sloveniji in Srbiji zbrani dokazi zbrani protizakonito, s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin.

"Srbski dokazi so bili za Srbijo očitno dovolj in so bile na njihovi podlagi izrečene pravnomočne obsodilne sodbe. Očitno pa je Slovenija neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo," je dodala tožilka Mateja Gončin.

Tošićeva zagovornika sta sicer že od začetka sojenja sodišče prepričevala, da je policija Tošiću prisluškovala in sledila nezakonito. Tudi zagovorniki drugih obtoženih domnevnih tihotapcev so pozivali, naj sodišče teh dokazov ne upošteva in jih zato izloči iz sodnega spisa. V četrtek bodo na sojenju prebrali še zadnje dokaze, in sicer sporočila, ki naj bi si jih obtoženi pošiljali pred predajo droge.

Tošićeva odvetnika zadovoljna, tožilstvo ne
"
Sodišče je odločilo pravilno," je prepričan zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Luka Zajc. Argumenti obrambe so se izkazali za utemeljene, je dejal in dodal, da med vsemi dokazi - tako tistimi, ki ostajajo, kot danes izločenimi - ni nobenega, ki bi obremenjeval Tošića. Tudi drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je poudaril, da so na nezakonitost dokazov opozarjali že ves čas postopka, in ocenil, da je odločitev sodišča pravilna. Kot je povedal, je Tošić z odločitvijo zadovoljen, postopek pa se nadaljuje.

Tožilka Žgajnarjeva je odpravo pripora pospremila z besedami, da je bolj šokirana kot pa razočarana, ampak takšna je bila odločitev senata in na to imajo možnost pritožbe. Zato je že napovedala pritožbo zoper odpravo pripora, ki jo mora tožilstvo podati v treh dneh.

Pripor se lahko ponovno uvede
Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Jurij Ferme je v izjavi za javnost dejal, da odločitev sodišč na policiji ne komentirajo in jih spoštujejo, jih je pa današnja odločitev presenetila. Kot je dodal, verjamejo, da so policisti in kriminalisti delali strokovno in zakonito, pod usmeritvami pristojnega državnega tožilca. Vse izvedene ukrepe je usmerjal državni tožilec in v vseh fazah se je preverjala zakonitost, je zagotovil Ferme.

Ob tem pa je opozoril še, da so bili tudi v nekaterih drugih primerih odpravljeni pripori, pa so bili kasneje ponovno uvedeni ali pa so bili obtoženi kasneje spoznani za krive.

Že skoraj dve leti od vložitve obtožnice
Na zatožno klop v zadevi Balkanski bojevnik je sicer sedlo 17 obtoženih, ki so jih v obsežni policijski akciji prijeli 25. maja 2010. Tožilstvo je obtožnico vložilo 23. novembra 2010, kar pomeni, da se izteka dvoletni zakonski rok za odpravo pripora obtoženim. Obtoženi so proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili ter hudodelskega združevanja. Tošić naj bi bil vodja, drugi pa naj bi mu bili podrejeni. Domnevna združba naj bi delovala na mednarodni ravni.