Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave preiskovalni v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave preiskovalni v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete. Foto: MMC RTV SLO
pristop tvit
Novico o preiskavi so potrdili tudi na Twitterju (klikni za povečavo). Foto: Twitter
Vlada Boruta Pahorja je takratnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Horvata razrešila oktobra 2011. Pred tem je odstopno izjavo zaradi preiskave o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju zakona o razvojni podpori Pomurju, za kar je bil pristojen, podal sam. Foto: BoBo
Hišne preiskave v zvezi s pomočjo Pomurju

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju Ljubljane sicer izvedli šest hišnih preiskav, povezanih z zlorabo položaja pri izvajanju zakona o pomoči Pomurju.

V prostorih oglaševalske agencije Pristop so kriminalisti preverjali dokumentacijo v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurju, v katerem je agencija sodelovala.

Katarina Prešeren s Pristopa je povedala, da ima večina zaposlenih dela prost dan, drugi pa so operativno sodelovali s policijo. Glede domnevnega pripora soustanovitelja in partnerja agencije Pristop Francija Zavrla pa je dejala, da o kakršnih koli priporih ni bila obveščena, hkrati pa je poudarila, da Zavrl s projektom Pomurje "nima nobene zveze".


Pristop je na Twitterju zapisal, da med pridržanimi zagotovo ni Zavrl, po poročanju medijev pa naj bi bil začasno priprt Andrej Drapal, ki je bil v času projekta Pristopu zanj odgovoren.
"To je stara zadeva"
Zavrl je za STA pojasnil, da zadev ne sme komentirati, ker preiskava še poteka. "To je stara zadeva, ki se odvija na različnih koncih," je dejal.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave izvajali preiskovalne ukrepe v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, so sporočili s PU-ja Ljubljana.

Robert Črepinko, ki vodi Nacionalni preiskovalni urad je v izjavi za javnost dejal, da preiskava o zlorabah položaja pri pomoči Pomurju še ni blizu konca. Ni pa želel potrditi, ali gre za preiskave, povezane z današnjo preiskavo v Pristopu.

257. člen pravi:
(1) Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom do enega leta.
(2) Če storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, se kaznuje z zaporom do treh let.
(3) Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila protipravno premoženjsko korist, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.
(4) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje storilec iz prejšnjega odstavka, ki izkoristi svoj položaj ali vpliv za nezakonito povečanje lastnega premoženja v večji vrednosti.
(5) Če je storilec z dejanjem iz tretjega in četrtega odstavka pridobil sebi ali komu drugemu veliko protipravno premoženjsko korist in je hotel pridobiti tako korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

"Današnje aktivnosti so le del celotne preiskave, v okviru katere smo že oktobra lani izvedli večje število hišnih preiskav. V vseh teh mesecih je skupina preiskovalcev dan za dnem preiskovala enormno število zaseženega gradiva," je dejal. "Govorimo o več sto tisoč sporočilih, tako elektronskih kot drugih," je poudaril.

S preiskavo želijo kriminalisti po njegovih besedah raziskati sum, da je šlo pri omenjenem projektu za prepletanje zasebnih interesov v povezavi z zlorabami uradnih funkcij, z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi. Zaenkrat je škodo sicer nemogoče oceniti, je pa Črepinko danes ponovil oceno iz lanskega leta, da gre za več kot milijon evrov škode.

Preiskovalcem so pomagali kriminalisti in policisti PU Ljubljana, šlo pa je za hišne preiskave pri fizičnih kot tudi pravnih osebah, je dejal vodja NPU-ja. Zaradi objektivnih razlogov pa ni bila izvedena preiskava osebnega vozila, kot je bilo sprva predvideno.
Pri izvajanju dejavnosti je sodelovalo 34 kriminalistov in policistov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.

Spomnimo ...
Preiskava je bila sicer sprožena že oktobra 2011, ko so preiskovalci NPU-ja in urada kriminalistične policije v okviru preiskav zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala izvedli 13 hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti - preiskovali so tudi prostore službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter prostore državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

Preiskava se je nanašala na na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Takrat so pridržali Andreja Horvata in Gorana Miloševiča.

Hišne preiskave v zvezi s pomočjo Pomurju