Projekt spodbujanja Pomurja je že nekaj časa pod drobnogledom, zaradi domnevnih nepravilnosti pa se je Horvat tudi odpovedal mestu evropskega poslanca, ki bi ga moral zasesti po odstopu Zorana Thalerja. Foto: MMC RTV SLO
Projekt spodbujanja Pomurja je že nekaj časa pod drobnogledom, zaradi domnevnih nepravilnosti pa se je Horvat tudi odpovedal mestu evropskega poslanca, ki bi ga moral zasesti po odstopu Zorana Thalerja. Foto: MMC RTV SLO

Horvat je izjavo vložil potem, ko je v začetku leta stekla preiskava v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurju, v okviru katere so kriminalisti v sredo obiskali tudi njegove prostore.

Marca so mu odvzeli pooblastila za vodenje projektne pisarne za Pomurje
Kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade je Horvat od lanskega januarja vodil takrat ustanovljeno vladno projektno pisarno za Pomurje, ko so se pojavili očitki o možnem konfliktu interesov in posledično sumu korupcije. Tako so mu marca letos pooblastilo za vodenje pisarne preklicali, v kabinetu predsednika vlade pa je nato opravljal naloge s področja regionalne politike.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in urada kriminalistične policije so v sredo v okviru preiskav zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala izvedli 13 hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti - preiskovali so tudi prostore službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter prostore državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Preiskava je potekala tudi v prostorih podjetja Pribinovina, ki se ukvarja s socialnim podjetništvom, in sicer s proizvodnjo in prodajo ekoloških živil, vodi pa ga Horvatov strankarski kolega iz vrst SD-ja, Goran Miloševič.

Škoda presega milijon evrov
Preiskava se nanaša na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. "Dokončno škodo še ugotavljamo, ocenjujemo pa, da presega milijon evrov," je v sredo pojasnil pomočnik direktorja NPU-ja Robert Črepinko. Pridržali so dva človeka, Andreja Horvata in Gorana Miloševiča, prvega pa so pozneje že izpustili.

Iz policije so sporočili, da se bo pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in elektronskih podatkov nadaljeval v prihodnjih dneh. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete. Kdaj bo preiskava zaključena pa je še prezgodaj napovedovati, še pojasnjujejo.