Župan Kangler je zjutraj sporočil, da ga ne bo na delo na občinsko upravo. Foto: BoBo
Župan Kangler je zjutraj sporočil, da ga ne bo na delo na občinsko upravo. Foto: BoBo
Maribor
"Iz odredbe je razvidno, da so izvajali nekakšne prisluhe v letu 2009, potem pa se je čakalo dve leti, se ni naredilo nič, zdaj pa imamo hišno preiskavo, zato je župan upravičeno šokiran nad tem, kar se danes dejansko dogaja," je dejal Kanglerjev odvetnik Zajc. Foto: BoBo
"Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb," je povedal Janez Lovrec. Foto: PU Maribor
Mariborskim osumljencem grozi osem let zapora
Kangler na tapeti kriminalistov

Po hišnih preiskavah in zaslišanjih zaradi sumov gospodarskega kriminala so policisti na prostost izpustili mariborskega župana Franca Kanglerja. Od devetih pridržanih je v priporu le še ena oseba.

Kriminalisti so na širšem mariborskem območju ves dan opravljali obsežne hišne preiskave zaradi sumov gospodarskega kriminala. Pridržali so devet ljudi, tudi mariborskega župana, a so jih osem že izpustili iz pridržanja.

Kriminalisti so ob županovi navzočnosti ves dan preiskovali njegovo hišo, gospodarsko poslopje in avtomobile, nato pa so se skupaj odpeljali do pisarne, ki so jo zapečatili in natančno preiskali, zapustili pa so jo šele proti večeru, ko so na prostost izpustili tudi župana.

Kangler je po izpustitvi iz pripora povedal, da so bili policisti do njega korektni, a da je celotna akcija polna laži in podtikanj. "Ničesar nisem storil. Spet smo pri isti zgodbi. Takšna politična obračunavanja z mano in mojimi sodelavci so šla že čez mejo," je povedal mariborski župan in dodal: "Vse, kar storimo v tem mestu, vse, kar sprejme mestni svet, vse je narobe."

"Gre za konstrukt levice proti meni"
Mariborski župan je že ob prihodu na sedež mestne občine v družbi kriminalistov dejal, da gre za neumnosti in velike laži. "Nimam pojma, o čem govorite. V moji pisarni so zasegli samo računalnik, nobenega drugega dokumenta. Ničesar drugega niso našli, še najmanj pa kakšen denar," je Kangler odvrnil na vprašanje, da policija deveterico pridržanih sumi, da so nezakonito pridobili več kot pet milijonov evrov.

Kangler je še dejal, da bo preiskava pokazala, da nihče ne more govoriti niti o petih evrih, kaj šele petih milijonih evrov. "Vse, kar je bilo zaseženo, je regularno. Zasegli so mi tudi plačilne naloge za stanovanje pod Pohorjem, ki ga je plačevala žena, za kar so jim bili posredovani vsi dokazi," je dejal.

Mariborski župan je še dejal, da je bil danes tudi prvič obveščen o telefonskem prisluškovanju, zanima pa ga, zakaj niso pristojni organi ukrepali že pred dvema letoma, ko so prisluhe dobili. "V kakšni državi pa živimo. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritični do vlade," je še dejal župan Kangler.

"Mislim, da bo čas pokazal svoje. Gre za neke stare zadeve v zvezi z gondolo, zavetiščem za živali, pravoslavno cerkvijo in lutkovnim gledališčem," je dejal Kangler in ob tem le še dodal, da je bil pri tem omenjan tudi nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

Odvetnik: Preiskujejo projekte izpred treh let
Tudi županov odvetnik Luka Zajc je povedal, da so kriminalisti iskali dokaze za očitana dejanja izpred treh let, zlasti v zvezi s projekti lutkovnega gledališča, nove Pohorske vzpenjače, zavetišča za male živali in pravoslavne cerkve v Mariboru. "Vse to so projekti, na katere je župan ponosen in se sprašuje, zakaj ravno zdaj po treh letih policijska akcija," pravi in dodaja, da je župan "upravičeno šokiran" nad tem, kar se dogaja. Po Kanglerjevih zagotovilih so namreč ti posli koristni za mestno občino in z njimi ni storil nič nezakonitega.
Kriminalisti v preiskavo z vsemi silami
V popoldanski izjavi za medije je vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Janez Lovrec pojasnil, da gre za "dolgotrajno, obsežno, kompleksno kriminalistično preiskavo", v kateri sodeluje 116 kriminalistov in policistov iz celotne Slovenije in kjer je bilo opravljenih 25 preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah ter na 20 lokacijah izvajan zaseg poslovne in uradne dokumentacije. Zaradi poteka preiskava podrobnejših informacij ni podal.

Povzročena škoda naj bi znašala prek pet milijonov evrov
"Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalnih skupnosti, organov državne uprave in pa gospodarskih družb," je še pojasnil Lovrec in dodal, da povzročena škoda znaša prek pet milijonov evrov. Šlo pa naj bi za "jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanje koristi za nezakonito poslovanje, dajanje daril za nezakonito poslovanje, zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanje upnikov in zlorabo položaja in pravic".

Lovrec je povedal, da preiskava poteka v sodelovanju "z drugimi nadzornimi organi in institucijami, predvsem z Računskim sodiščem in davčno upravo".

V preiskavi dejavno sodeluje tudi okrožno državno tožilstvo v Mariboru, katerega vodja Drago Šketa je pojasnil, da so današnje hišne preiskave le "vrh ledene gore", saj so pred tem izvedli že številne prikrite preiskovalne ukrepe.

Preiskave povezane z gradbenimi dovoljenji
Mediji ob tem objavljajo imena še drugih domnevno pridržanih, med katerimi naj bi bili tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, vodja oddelka za okolje in prostor Upravne enote Maribor Vinko Merc, direktor gradbenega podjetja Konstruktor iz Maribora Marjan Pinter, lastnik in direktor gradbenega podjetja MTB iz Maribora Blaž Mlinarič in Viktor Lednik. Po neuradnih informacijah naj bi hišne preiskave opravili tudi pri nekaterih drugih znanih Mariborčanih, med njimi pa naj bi bil tudi Tone Vogrinec.

Vse preiskave naj bi bile povezane z domnevnimi nepravilnostmi pri izdaji gradbenih dovoljenj gradbenim podjetjem. Da so bili kriminalisti tudi na oddelku za okolje in prostor mariborske uprave enote, je potrdil načelnik upravne enote Željko Vogrin in dodal, da so tam zasegli določeno dokumentacijo. Šlo naj bi za dovoljenja za poslovno-stanovanjski objekt Centrum, Maistrov dvor, Azil za živali ter objekt na Lackovi cesti.

Kangler je že bil ovaden
Zoper župana Kanglerja in nekaj drugih oseb je bila sicer že pred meseci vložena kazenska ovadba zaradi domnevno sporne menjave zemljišč za gradnjo toplarne in zaradi domnevne zlorabe položaja pri podeljevanju posla pri projektu gradnje doma starostnikov na Studencih. Kangler je vse obtožbe zavrnil in je prepričan, da gre za "čisti politični konstrukt".

Mariborskim osumljencem grozi osem let zapora
Kangler na tapeti kriminalistov