Suspendirani stečajni upravitelj Brane Gorše, obtožen zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure, je bil spoznan za krivega. Foto: MMC RTV SLO
Suspendirani stečajni upravitelj Brane Gorše, obtožen zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure, je bil spoznan za krivega. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj Gorše dobil štiri leta zapora

Za krivega je bil spoznan tudi Jože Šušteršič, ki je kupil terjatve HKS Sicure. Obsojen je bil na zaporno kazen v višini treh let, kolikor je predlagal tožilec Edvard Ermenc. Oba sta bila obsojena tudi na stranske denarne kazni.

Tožilec zadovoljen, vendar pričakuje pritožbo
Tožilec Ermenc je po izreku kazni dejal, da je sodišče sledilo argumentom tožilstva, pri tem pa ni veliko za dodati.

"Kar se mene tiče, sem bil tekom celotnega postopka optimist," je povedal Ermenc. Vendar je bil celo malo presenečen, da je sodišče pri izreku kazenskih sankcij v celoti sledilo njegovemu predlogu. Ocenil je, da je sodnica jasno obrazložila sodbo, postopek pa je tekel hitro, razen določenih zapletov glede finančne izvedenke.

Tožilec sicer pričakuje pritožbo obsojenih na višje sodišče, ne želi pa špekulirati, kako bo to v tem primeru odločilo. Po njegovem mnenju je sicer obramba med sojenjem, ki se je začelo oktobra lani, izpostavljala par pravnih vprašanj, vendar se je o teh sodišče izreklo že v predhodnem postopku.

Gorše je zlorabil položaj pri vodenju stečaja
Goršeta je obtožnica bremenila zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicura, Šušteršiča, ki je kupil terjatve HKS Sicure in jih prodal po bistveno višji ceni, pa napeljevanja k zlorabi položaja.
Slednji je s prodajo omenjenih terjatev, ki jih je od Goršeta kupil za nekaj več kot osem milijonov takratnih tolarjev, dobil 54,97 milijona tolarjev (okoli 229.400 evrov).

Gorše je skozi celotno sojenje sicer poudarjal, da je bila prodaja terjatev izvedena zakonito, terjatve pa so bile prodane edinemu kupcu. Dodal je, da s Šušteršičem pred prodajo terjatev ni komuniciral, saj za to ni bilo potrebe, prav tako pa se z omenjenim dejanjem ni okoristil.
Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, saj z njegovim delom niso bili zadovoljni, vendar pa tega ni storila. V stečajnem postopku, ki je potekal deset let, je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

Stečajni upravitelj Gorše dobil štiri leta zapora