Gorše se je poleg tega sojenja znašel še v nekaterih drugih preiskavah, povezanih z gospodarskim kriminalom. Foto: MMC RTV SLO
Gorše se je poleg tega sojenja znašel še v nekaterih drugih preiskavah, povezanih z gospodarskim kriminalom. Foto: MMC RTV SLO
Sicura
Stečajni postopek je tekel deset let. Od prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev je bilo poplačanih 1,9 milijona. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj Gorše zanikal obtožbe


Na ljubljanskem okrožnem sodišču je znova pričal sodni izvedenec grafološke stroke Dorijan Keržan, ki je ugotavljal, katere listine je podpisoval Brane Gorše in katere je podpisovala njegova nekdanja tajnica Daniela Draučbaher. Grafolog je pojasnil, da ponovna analiza ni spremenila njegovega mnenja in da je sporne listine "najverjetneje" podpisal Gorše, čeprav ta trdi, da podpis ni njegov.

Tajnica trdi, da je podpisovala ona
Goršetov zagovornik Mitja Jelenič Novak je nasprotoval ugotovitvam izvedenca, saj je Draučbaherjeva v prvem zaslišanju dejala, da je omenjeni podpis njen, ne Goršetov. V nadaljevanju obravnave je bila poleg grafologa zaslišana tudi Draučbaherjeva, ki je zatrdila, da je je omenjene dokumente podpisala ona.
Poskušala je prestrašiti dolžnike
Na enem izmed dokumentov je "poskušala podpisati Goršeta", da bi nekoliko prestrašila dolžnike, tudi po tem, ko je Gorše terjatve HKS Sicure že prodal in Draučbaherjeva ni več delala zanj. Draučbaherjeva je namreč kot Goršetova tajnica od dolžnikov izterjevala dolgove, delo pa je nadaljevala tudi, ko je terjatve odkupil obtoženi Jože Šušteršič, pri tem pa še vedno uporabljala žig HKS Sicure in Goršetov podpis.

Grafolog primerjal 56 podpisov
Grafolog se sicer ni strinjal z razlago Draučbaherjeve. Pojasnil je, da je iz 56 primerjalnih podpisov Goršeta lahko sklepati, da je podpis na spornem dokumentu Goršetov, čeprav analiza tega nikoli ne more zagotovo potrditi. "Tudi če bi bil podpis ponarejen, pa ne bi mogel ugotoviti, kdo ga je ponaredil," je pojasnil.

Tožilec: Grafolog je bil jasen
Tožilec Edvard Ermenc je po koncu obravnave v izjavi novinarjem ocenil, da Draučbaherjeva čez celoten postopek "razbremenjuje Goršeta", vendar po njegovem mnenju to ne bo vplivalo na razplet sojenja. "Grafolog je bil jasen, da ne gre za njen podpis, da ne gre za ponaredek in je podpis najverjetneje Goršetov," je še dodal tožilec.

Zaslužki pri prodaji terjatev HKS Sicure
Obtožnica Goršeta bremeni zlorabe položaja upravitelja pri prodaji premoženja v stečajnem postopku nad HKS Sicuro. Prav tako je zlorabe položaja obtožen tudi Šušteršič, ki je kupil terjatve HKS Sicure. Gorše je leta 2004 terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Šušteršiču, ki je nato leto pozneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.

Stečajni postopek potekal 10 let
HKS Sicura je septembra 2002 sprejela sklep o likvidaciji, oktobra istega leta je bil nad njo z odločbo Banke Slovenije začet postopek prisilne likvidacije zaradi oviranja nadzora po zakonu o bančništvu, še istega leta pa je šlo podjetje v stečaj. V stečajnem postopku, ki je potekal deset let, je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

Gorše osumljenec tudi v drugih postopkih
Gorše je sicer že dva tedna v koprskem priporu, saj je osumljen tudi goljufije, zlorabe položaja in pranja denarja v stečajnem postopku koprskega podjetja Hidro. Sojenje Goršetu in Šušteršiču se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek, ko bo izvedeno še zadnje dokazno gradivo, ponovno zaslišanje finančne izvedenke.

Stečajni upravitelj Gorše zanikal obtožbe