Hildo tovšak bi morali zaslišati že 12. maja, a se je opravičila. Foto: BoBo
Hildo tovšak bi morali zaslišati že 12. maja, a se je opravičila. Foto: BoBo

Nekdanja prva dama velenjskega gradbenega podjetja Vegrad Hilda Tovšak je po poročanju časnika Delo na sodišče prišla z odvetnikom Borisom Kandutijem. Njeno zaslišanje bi morali opraviti že 12. maja, a se je Tovšakova opravičila. 12. maja so zaslišali tudi glavno kadrovnico propadlega gradbinca Branko Gabrijel, ki je prav tako podala pisni zagovor in na vprašanja ni odgovarjala.

Tovšakova in Gabrijelova zadržali prispevke delavcev?
Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je marca na celjsko sodišče vložila zahtevo za preiskavo Tovšakove in Gabrijelove zaradi suma kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Sumijo ju neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh preminulih delavcev.

V enem primeru sta menda neupravičeno zadrževali 21.592 evrov, v drugem pa 11.214 evrov. Kriminalisti poleg tega sumijo, da sta od začetka leta 2009 do sredine 2010 nezakonito uporabljali tudi druga zbrana sredstva, namenjena vzajemni pomoči, in sredstva sindikata s članarino vred. Delavce in sindikat sta po poročanju časopisa menda oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Konec marca so iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala sporočili, da obravnavajo 16 kazenskih zadev proti osumljenim kaznivih dejanj v poslovnem sistemu Vegrad in da so eden prednostnih delov preiskave prav sumi kršitve temeljnih pravic delavcev v Vegradu.