Posnetki, ki jih je po napadu objavila policija. Foto: Policija
Posnetki, ki jih je po napadu objavila policija. Foto: Policija
Sorodna novica V Ljubljani fizično napadli Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec

"Danes smo v Inštitutu prek vprašanja novinarke izvedeli, da je bil moški, ki je napadel Niko, ne samo obtožen, temveč tudi pogojno obsojen, da so mu izrekli pogojno obsodbo, v kateri so mu določili kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta," so zapisali v sporočilu za javnost.

Novica jih je presenetila, saj od obvestila, da je tožilstvo podalo predlog na sodišče, niso dobili nobene nove informacije, niti ne vedo, ali je sodba pravnomočna ali ne.

Napadena direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je zapisala, da očitno tudi žrtve nasilja ne vedo, kaj se dogaja v sodnih postopkih, kar povzroča negotovost o lastni varnosti in o tem, kaj se dogaja s storilcem. "Na osebni ravni je izkušnja skrajno neprijetna, Inštitutu pa daje nov zagon za delovanje na področju zaščite žrtev nasilja. Ustvariti moramo družbo, v kateri ni prostora za nasilje, kjer bodo institucije vedno na strani žrtev in kjer bosta prevladali prijaznost in solidarnost," je zapisala.

Napad se je zgodil 25. oktobra lani, ko je storilec na Bavarskem dvoru v Ljubljani sredi dneva fizično napadel Niko Kovač. Policija je nato objavila posnetke bližnjih kamer in prosila za identifikacijo. Napad so obsodili številni politiki in predstavniki civilne družbe.

Portal N1 piše, da je bil storilec obsojen storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Obsodili naj bi napadalca na Niko Kovač