Po napadu na poslanca Branka Grimsa je policija objavila fotografijo osumljenca. Policisti na podlagi tega doslej še niso prejeli nobene informacije, ki bi jim pomagala pri identifikaciji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Po napadu na poslanca Branka Grimsa je policija objavila fotografijo osumljenca. Policisti na podlagi tega doslej še niso prejeli nobene informacije, ki bi jim pomagala pri identifikaciji. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Verbalnemu nasilju, žaljenju in pljuvanju poslank in poslancev smo priča že dlje časa, vse našteto pa se je močno okrepilo v zadnjih dveh letih," so zapisali v stranki SDS. Zaradi fizičnega napada na poslanca Branka Grimsa pred DZ-jem konec oktobra in zaradi verbalnih napadov na poslance opozicije v stranki menijo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje, zato zahtevajo sklic nujne seje odbora za kulturo.

Ob tem se jim zdi zanimivo, da je predsednik vlade Robert Golob po napadu na aktivistko Niko Kovač, ki se je zgodil le nekaj dni pred napadom na Grimsa, napovedal imenovanje nacionalnega koordinatorja za preprečevanje sovražnega govora. V SDS-u podpirajo vse napore in ukrepe, s katerimi se bo preprečilo vsakršno nasilje, a ob tem poudarjajo, da mora demokratična družba dopustiti svobodno izražanje raznolikih stališč.

Sorodna novica Osumljenec za napad na Niko Kovač identificiran, o napadalcu na Grimsa policija še brez informacij

Po njihovem mnenju na tem področju veljajo dvojna merila, "ki se vse prevečkrat odvijajo na strani levega političnega pola". Pravica do svobode govora se po navedbah SDS-a poskuša kriminalizirati in omejiti drugače mislečim.

Menijo tudi, da se sovražni govor na drugi strani preveč tolerira. Ob tem so navedli transparent z napisom "Smrt janšizmu, svoboda narodu", za katerega je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ocenilo, da to ni bilo spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. Omenili so tudi pesniško zbirko Vladavina muh Svetlane Makarovič, v kateri je zapisala, da je stranka SDS "podganja stranka".

V poslanski skupini kritični tudi do medijev, zlasti do tednika Mladina

Veliko odgovornosti po mnenju SDS-a nosijo tudi mediji, ki tovrstno dogajanje podpirajo. Pri tem so navedli tednik Mladina, ki "že vrsto let s svojimi naslovnicami vedno poskrbi za vzbujanje sovražnih občutkov do predsednika SDS-a, ki ga s svojo 'antijanša' retoriko v člankih še dodatno podkrepi".

Odboru za kulturo zato predlagajo, da sprejme sklepe, da obsoja sovražni govor na področju medijev in kulture, ki načrtno spodbuja sovražnost, nasilje ter napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nadzora.

Odbor naj pozove vse državne organe k doslednemu ukrepanju s področja kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Odbor naj obsodi tudi manipulativno in pristransko poročanje medijev, ki spodbujajo in odobravajo sovražni govor ter pozivajo k profesionalnemu in etičnemu poročanju.