Z generalne policijske uprave so sporočili, da je Žavbi že v Sloveniji. Foto: BoBo
Z generalne policijske uprave so sporočili, da je Žavbi že v Sloveniji. Foto: BoBo
Žavbi v Sloveniji, z očetom napadel novinarsko ekipo

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je Italija 28-letnega slovenskega državljana, ki je na seznamu tujih borcev, "iz varnostnih razlogov in zaradi javne varnosti" izgnala iz države. Na Generalni policijski upravi so potrdili, da je bil v sredo v večernih urah na letališče Ljubljana v spremstvu dveh italijanskih policistov deportiran slovenski državljan, ki je v Italiji prestal zaporno kazen.

Prizivno sodišče je marca letos Žavbiju kazen znižalo s treh let in štirih mesecev na dve leti, dva meseca in 20 dni zapora. Žavbijev odvetnik Samo Sanzin je povedal, da je bil njegov klient iz Italije izgnan, dobil je tudi prepoved vstopa v državo. Dodal je, da bi po prvotnih izračunih italijanskih pravosodnih organov Žavbi moral na prostost odkorakati šele septembra letos. Pozabili so namreč upoštevati čas, ki ga je preživel v priporu že v Sloveniji, preden je bil izročen Italiji. Po njegovem posredovanju je zdaj Žavbi na prostosti.

Napad na novinarja
Rok Žavbi in njegov oče sta fizično napadla novinarja in snemalca Planet TV, poroča TV Slovenija. Novinarju in snemalcu, ki sta v vasi Pšajnovica v občini Kamnik stala na cesti na javni površini pred hišo družine Žavbi, se je najprej približal oče. Takoj je začel vpiti, da ne dovoli snemanja in jima začel verbalno groziti. Nato se je z avtomobilom pripeljal še Rok Žavbi, ki je fizično napadel snemalca in novinarja.

Napad je ostro obsodil tudi predsednik Državnega zbora Matej Tonin, ki je na Twitterju zapisal, da "nesprejemljiv, nedopusten in obsojanja vreden napad ne sme miniti brez posledic za napadalca. Ko bomo začeli tolerirati napade na medije, bo to začetek konca demokracije."

Izuril štiri borce
Žavbi naj bi na zahtevo voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov v Bosni in Hercegovini, tam zaprtega imama Bilala Bosnića, v Italiji izuril dva borca, ki sta nato odšla v Sirijo, Ismarja Mesinovića in Minferja Karamalskega. Eden je bil v Siriji ubit leta 2014. Med zaslišanjem je dejanje priznal in italijanskim oblastem predal stike in elektronska sporočila s skrajneži, kar so mu upoštevali kot olajševalno okoliščino.

Žavbija je slovenska policija prijela 6. maja 2016 v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah.

Žavbi v Sloveniji, z očetom napadel novinarsko ekipo