Sodni proces se nanaša na dogajanje okoli Vzajemne v prvi polovici prejšnjega desetletja. Foto: BoBo
Sodni proces se nanaša na dogajanje okoli Vzajemne v prvi polovici prejšnjega desetletja. Foto: BoBo
Jaklič
Marko Jaklič na eni prejšnjih obravnav. Foto: BoBo
Sodišče
Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer poteka sojenje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nadaljuje se sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču in soobtoženim Francu Henigmanu, Klavdiju Godniču, Sašu Bergerju ter pravnima osebama podjetij M-kontakt in S & T Slovenija zaradi zlorabe položaja in pranja denarja.
M-Kontakt je prvoobtoženi Jaklič ustanovil aprila 2004. Takrat je Vzajemna začela pomembno sodelovati s S & T Slovenija. Podjetje naj bi bilo ustanovljeno prav z namenom pranja denarja Vzajemne, prelilo pa ga je v nepremičnine na Korčuli.
Glede na obtožnico naj bi med junijem 2004 in julijem 2006 Jaklič prejel 15 nakazil iz Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Srbije in celo s Cipra v skupni vrednosti 551.000 evrov. V vseh primerih je domnevno šlo za podjetja, podrejena S & T Slovenija. Pri večini transakcij naj bi bil namen plačilo storitev oglaševanja in raziskave trga.
Direktor je postal nevede
Kot priča je na ljubljanskem okrožnem sodišču nastopil nekdanji direktor podjetja M-kontakt, Zoran Maslić. Po lastnih trditvah je na položaj prišel zato, ker je zagrebška odvetnica Željka Panjanin od njega zahtevala, naj podpiše določeno listino, iz katere izhaja, da je on direktor podjetja.

O podjetju ni vedel nič
Povedal je tudi, da o M-kontaktu ni vedel nič, niti ne o njegovem poslovanju ali kakršnih koli svetovalnih pogodbah. Prav tako ni imel od podjetja nobene koristi, niti ne ve, do kdaj je bil uradno direktor.

Maslić direktor še nekaj podjetij
Priznal je še, da pa Panjaninove ni niti vprašal, zakaj takšen podpis zahteva od njega - ne pa od kogar koli drugega. Dejal je, da je bila Panjaninova njegova "najbolj intimna prijateljica" in ji je zato verjel. Sicer se zaveda, kakšna je funkcija direktorja, a je v teh primerih le podpisoval, kar mu je predložila Panjaninova. Poleg tega je bil Maslić direktor oz. je imel izvršilne funkcije še v dveh ali treh podjetjih, za katera pa ne ve, ali imajo kakršne koli poslovne prostore.

Panjaninova Jakličeva zagovornica, zato ne more pričati
Kot priča je bila na tokratni narok vabljena tudi Panjaninova, a je svojo odsotnost opravičila z navedbami, da ne more pričati, saj je postala Jakličeva zagovornica. Glede na to, da je postala njegova zagovornica po obdobju, v katerem so se domnevno zgodila očitana kazniva dejanja, je tožilstvo vztrajalo pri zaslišanju.

Vidić Jakliča ne pozna, z njim ni nikoli govoril
S & T Slovenija ima v lasti S & T na Hrvaškem, njegov direktor Božidar Vidić je nastopil kot priča. Dejal je, da Jakliča ne pozna, niti ni nikoli z njim govoril. Pozna pa nekdaj vodilna moža S & T Slovenija, Godniča, Bergerja in družbo M-kontakt.

Jakličev brat na hrvaškem S & T
Po njegovih navedbah so vsi dogovori in komunikacija z M-kontaktom potekali po pošti. Je pa pogosto na hrvaški S & T prihajal brat prvoobtoženega Boštjan Jaklič, ki je bil prej zaposlen na S & T Slovenija in je znan strokovnjak za informacijske sisteme, vendar pa ne ve, kakšno funkcijo je imel Boštjan Jaklič v podjetju M-kontakt.

S podjetjem M-kontakt so po Vidićevih besedah podpisali pogodbe za štiri strateške projekte. Odločitev za te projekte in o izbiri M-kontakta je bila sprejeta v S & T Slovenija, je dodal. Da bo M-kontakt izvajal te projekte, pa je izvedel manj kot mesec pred sklenitvijo prve pogodbe. Z omenjenim podjetjem po njegovih navedbah od leta 2006 več ne sodelujejo.

Za prihodnjič je kot priča na zaslišanje med drugim vabljen France Arhar, ki je Vzajemno vodil med julijem 2001 in junijem 2003. Boštjan Jaklič pa bo, če bo v to privolil, zaslišan 1. decembra.