Ministra Romana Jakiča preiskujejo zaradi gospodarske kriminalitete, v katero naj bi bil domnevno vpleten kot direktor Zavoda Tivoli. Foto: BoBo
Ministra Romana Jakiča preiskujejo zaradi gospodarske kriminalitete, v katero naj bi bil domnevno vpleten kot direktor Zavoda Tivoli. Foto: BoBo
Kriminalistična policija, kriminalisti
Kriminalisti preiskujejo domnevna kazniva dejanja gospodarskega kriminala, povezana s Stožicami. Foto: STA
Preiskava zaradi gradnje Stožic
Zaradi Stožic lani 21 preiskav, tudi pri Jankoviću
Kriminalisti tudi na domu Romana Jakiča

Kriminalisti so ga pričakali na brniškem letališču ob vrnitvi iz Moskve. Zaslišali ga bodo v prihodnjih dneh, so pa pri njem že opravili hišno preiskavo.

Jakič je v izjavi za javnost zatrdil, da je bila današnja hišna preiskava na njegovem domu opravljena na podlagi njegovega privoljenja: "V tem smislu sem tudi vnaprej pripravljen v polni meri sodelovati s preiskovalnimi institucijami. Prepričan sem namreč o zakonitosti in transparentnosti svojega ravnanja v prejšnji službi," je zapisal minister.

Jakič prepričan, da se nihče ni mogel okoristiti
Potrdil je tudi, da se je preiskava NPU-ja nanašala na obdobje njegovega vodenja Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki se je končalo pred dvema letoma. Pri preiskavi po njegovih besedah niso bila najdena nobena zanj obremenjujoča gradiva.

"Pogodba, katere podpis se mi očita, ni bila zaradi odložnih pogojev, ki jih nedvoumno vsebuje in niso bili nikoli izpolnjeni, realizirana," poudarja Jakič in dodaja, da tako ni povzročila nikakršnih finančnih posledic niti Mestni občini Ljubljana, niti Zavodu šport Ljubljana, niti davkoplačevalcem, ter se v tem smislu z njo nihče ni mogel okoristiti. "Prepričan sem, da bodo v preiskavi ta dejstva obveljala," je dodal.

Darko Majhenič iz NPU-ja je glede te Jakičeve izjave v Odmevih zatrdil, da je dokument, ki so ga našli, bil pogoj za črpanje posojila.

Sedem hišnih preiskav zaradi suma gospodarskega kriminala
Preiskovalci naj bi preverjali poslovanje Mestne občine Ljubljana, Javnega podjetja ljubljanska parkirišča in tržnice, Zavoda Tivoli ter podjetja Grep.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je dejal, da so kriminalisti izvedli sedem hišnih preiskav zaradi suma gospodarskega kriminala.

Preiskave so bile opravljene na podlagi sumov dveh kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katere je zagrožena kazen zapora do 8 let, in na podlagi sumov kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, za katera je zagrožena kazen do treh let zapora. Kazniva dejanja pa naj bi bila storjena na škodo gospodarske družbe iz Ljubljane.

Indici pridobljeni v lanski preiskavi
Majhenič je pojasnil, da je bila preiskava zaradi prvega kaznivega dejanja usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja, ki se ukvarja z energetiko. Osumljenec je namreč podpisal kupoprodajno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v Stožicah in nato še aneks k pogodbi za okoli 3 milijone evrov. S tem je po navedbah Majheniča zasebni gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist. Podpisal jih je, čeprav je vedel, da nakup ni potreben, ker bi omenjene prostore javno podjetje pridobilo od zasebne družbe in občine v brezplačno služnost. Prav tako ni bil prostor, kjer bi morala biti omenjena naprava, tedaj etažno urejen.

Pri drugem kaznivem dejanju pa je šlo za lažno pogodbo za najem parkirnih in drugih površin, na podlagi katerih naj bi podjetje pridobilo 150 milijonov posojila, čeprav ni izpolnjevalo pogojev oz. je bila lažna pogodba narejena zgolj za pridobitev posojila. Odgovornima osebama, neuradno naj bi šlo za Grep, naj bi pomagale tri odgovorne osebe iz javnega zavoda oz. javnih podjetij. Roman Jakič pa je bil tedaj direktor Zavoda Tivoli.

NPU je indice za omenjena kazniva dejanja pridobil pri lanski preiskavi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih s Stožicami.

Iz pridržanja izpuščeni obe osebi
Med preiskavo sta bili pridržani dve osebi - neuradno nekdanji direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej in direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Draškovič. Obe so pozno popoldne izpustili.

Praprotnik: Preiskave glede Stožic tečejo že dolgo
Preiskave glede Stožic v Mestni občini Ljubljana in pri županu tečejo dolgo, sumi ostajajo nepotrjeni, posledično pa je ogroženo zaupanje, je dejal namestnik predsednika KPK-ja v odstopu Rok Praprotnik in dodal, da si prav zato želi, da bi ti postopki vedno potekali zakonito, pa tudi čim hitreje, da je čim manj prostora za špekulacije.

Težave zaradi Jankovića
Prvi mož SD-ja Igor Lukšič meni, da ima lahko Jakič, ki prihaja iz kvote ministrov PS-ja, težave tudi zaradi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, nekdanjega predsednika te stranke. "Mislim, da je zadeva povezana. Jakič je opravljal funkcijo, ki jo je dobil od MOL-a in v sklopu zaupanja, ki ga je delil skupaj z Jankovićem. Kakšna je njegova konkretna odgovornost, pa bodo pokazale preiskave," je dodal.

Preiskava zaradi gradnje Stožic
Zaradi Stožic lani 21 preiskav, tudi pri Jankoviću
Kriminalisti tudi na domu Romana Jakiča