Med ovadenimi naj bi bila ljubljanski župan Zoran Janković in vodja oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek. Foto: BoBo
Med ovadenimi naj bi bila ljubljanski župan Zoran Janković in vodja oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek. Foto: BoBo

Ljubljančani in Ljubljančanke so Jankovića izvolili takrat, ko so že vedeli za vse njegove grehe.

vodja poslancev SD-ja Matjaž Han o tem, ali bi moral Janković zdaj zapustiti županski stolček
Ovadba Jankovića zaradi sporne prodaje zemljišč

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v povezavi s prodajo zemljišč na Vojkovi v Ljubljani zaradi goljufije ovadili dva zaposlena na občini in nepremičninskega cenilca, je v današnji izjavi povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič. Škodo so preiskovalci ocenili na okoli 1,1 milijona evrov.

Med ovadenimi naj bi bila ljubljanski župan Zoran Janković in vodja oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek, vendar Majhenič tega zaradi varstva osebnih podatkov ni mogel ne potrditi ne zanikati. Je pa pojasnil, da je poleg dveh v času kaznivega dejanja zaposlenih na občini (danes je zaposlen le še eden) ovaden tudi nepremičninski cenilec. S svojo izdelavo cenitve je namreč pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja.

Načrtno spravila kupca v zmoto
Omenjena občinska uslužbenca naj bi med marcem 2008 in marcem 2009, da bi občini pridobili protipravno premoženjsko korist, z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravili kupca, torej direktorja družbe iz Ljubljane, v zmoto. Ovadena sta ga po mnenju NPU-ja zapeljala, da je na škodo svoje družbe na dražbi kupil zemljišče, da bi na njem gradil poslovno stavbo z garažami.

Zemljišče je sicer bilo v lasti občine, vendar sta bili prodani zemljišči del funkcionalnega zemljišča, na katerem ni mogoča gradnja, je še dodal Majhenič.

Župana moti, da mediji za postopke izvedo pred njim
"Vsega imam počasi dovolj," je bil na tiskovni konferenci, kjer je pojasnjeval neuradno ovadbo zoper njega, nejevoljen ljubljanski župan Zoran Janković, ki uradnega obvestila, da je res ovaden, še ni dobil. Spraševal je, ali sta morda ministra za notranje zadeve in pravosodje Gregor Virant in Senko Pličanić že sprožila kakšne postopke glede odtekanje informacij o postopkih, ki potekajo proti njemu, saj so, kot sam ugotavlja, mediji o tem obveščeni pred njim. "Odgovarjati moram na vprašanja medijev o zadevah, o katerih še ničesar ne vem."

Janković je tudi poudaril, da je sporna dražba povsem zakonita in transparentna, saj je to ugotovilo sodišče v tožbi PNZ-ja proti MOL-u, kjer je podjetje PNZ dokazovalo, da je sporno zemljišče kot funkcionalno zemljišče pripadalo sosednjim stavbam. "Zanimivo se mi zdi, da je sodišče v civilni sodbi ugotovilo, da je bila dražba zakonita, NPU pa, da je šlo za goljufijo," je med drugim povedal Janković.

V zakonitost poslovanja Mestne občine Ljubljana verjamejo tudi v Pozitivni Sloveniji - štirje od poslancev PS-ja so sicer tudi ljubljanski mestni svetniki z Jankovićeve liste -, druge parlamentarne stranke pa so do dejanj, očitanih Jankoviću, precej ostre.

Jerajeva: "Janković znan po mešetarjenju z zemljišči"
Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je dejala, da bi moral ljubljanski župan zaradi poslov z zemljišči odstopiti, po njenem mnenju pa je "Janković znan po mešetarjenju z zemljišči". Spomnila je, da je tudi preiskovalna komisija DZ-ja, ki jo je vodila, že pred dvema letoma Jankovića ovadila zaradi nakupovanja kmetijskih zemljišč. Zanima jo, kaj se dogaja s to ovadbo, sicer pa pozdravlja, da se stvari "razpletajo v pravo smer".

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je ob novinarskem vprašanju, ali bi moral Janković odstopiti, poudaril, da so "Ljubljančani in Ljubljančanke Jankovića izvolili takrat, ko so že vedeli za vse njegove grehe". Meni, da zdaj glede tega ni nič novega, "le pravna država je začela delati", ob pa tem upa, da bodo postopki izpeljani do konca in da bo Janković odstopil, "ko bo čas za to".

Rihard Braniselj in Franc Jurša, vodji poslanskih skupin DL-ja in DeSUS-a, pa menita, da bi moral Janković s funkcije odstopiti "že zdavnaj" oziroma "že ob očitkih protikorupcijske komisije na začetku leta".

Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je ovadbo zoper Jankovića pospremil z ugotovitvijo, da se je "končno nekaj začelo premikati", vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc pa meni, da v primeru Jankovića velja enako kot za vse druge primere, v katerih je stranka povedala, da bi morali tisti politiki, ki se znajdejo v kazenskem postopku, razmisliti o odstopu s funkcij.

Ljubljančani in Ljubljančanke so Jankovića izvolili takrat, ko so že vedeli za vse njegove grehe.

vodja poslancev SD-ja Matjaž Han o tem, ali bi moral Janković zdaj zapustiti županski stolček
Ovadba Jankovića zaradi sporne prodaje zemljišč