Jože Tanko je prepričan, da je zapisnik prirejen. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jože Tanko je prepričan, da je zapisnik prirejen. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jani Möderndorfer in Zoran Janković
Jani Möderndorfer je v torek dejal, da SDS uporablja ponarejen dokument. Foto: MMC RTV SLO

Vladni zapisnik in zapisnik občine o sestanku, ki je bil 23. julija letos, se po prepričanju SDS-a razlikujeta, je povedal vodja poslanske skupine stranke Jože Tanko. Pojasnil je, da je stranka pridobila zapisnik sestanka, ki ga je pripravil uslužbenec MOL-a Miha Verbič.

Ta zapisnik so primerjali z dokumentom vlade z dne 9. septembra in ugotovili, da se vsebinsko razlikujeta. Nekateri sklepi so namreč zapisani drugače, nekateri pa so celo izbrisani, je dejal Tanko.

"Zapisnik je zelo natančen, vsebuje 63 sklepov"
Sestanek se je zagotovo zgodil, je dejal Tanko, saj je to razvidno iz seznama prisotnih, zapisanih na začetku zapisnika. Tam so našteti predstavniki MOL-a vključno z županom Zoranom Jankovićem in predstavniki vlade, med njimi Alenka Bratušek in sedem ministrov. Zapisnik je zelo natančen, saj je v njem zapisanih 63 sklepov z dogovorom, rokom izvedbe in odgovornimi osebami na obeh straneh.

SDS je prepričan, da je zapisnik, ki ga imajo v rokah, avtentičen, medtem ko vladni dokument iz 9. septembra navaja drugačne, spremenjene sklepe, stvari, ki so se že zgodile, nekaterih sklepov pa v vladnem dokumentu sploh ni. Med pristojnimi za izvajanje sklepov so navedeni še dodatni ljudje, med katerimi je Tanko izpostavil hčer poslanca SP-ja Janija Möderndorferja.

Dogovor z MOL-om ima prednost pred koalicijsko pogodbo?
Tanko je naštel tudi nekaj primerov razlik. Tako je med izbrisanimi sklepi sklep, ki MOL-u v skladu z dogovorom omogoča poseben status pri črpanju sredstev, med objavo dokumenta že izvedenimi zadevami pa sprememba zakona za izvrševanje proračuna za leti 2014 in 2015. Črtana naj bi bila namreč določba, ki bi Ljubljani prinesla tri milijone evrov manj sredstev, je dejal Tanko.

Po prepričanju SDS-a gre pri vladnem dokumentu le za spremljanje realizacije zapisnika, in to po scenariju, ki ga je pripravil občinski uslužbenec, pri čemer je Ljubljana postavljena v privilegiran položaj, MOL-ovi dogovori z vlado pa celo "višji status kot koalicijska pogodba". "Določbe se mnogo hitreje realizirajo kot določbe iz koalicijske pogodbe ali določbe iz normativnega programa vlade," je še izpostavil Tanko.

SDS bo zato informacijo o sumu storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin in preprečitve dokazovanja podal na policijo, tožilstvo in NPU, je napovedal Tanko in zavrnil očitke, da je SDS kakor koli posegal v zapisnik. To jim je namreč v torek očital Jani Möderndorfer, ki je dejal, da SDS uporablja ponarejen dokument.

Afera iz "znanega laboratorija izmišljotin in poneverb"
V PS-ju pa so premierko in ustanovitelja stranke vzeli v bran. Tudi ta afera po njihovem mnenju nosi prstne odtise "znanega laboratorija izmišljotin in poneverb", so sporočili. Po njihovem mnenju smo dobili "drugi Velikovec", hkrati pa gre za "šolski primer prozorne in podle demagogije, ki se je poslužuje politika brez lastnih idej", so bili ostri v stranki.

V PS-ju tudi opozarjajo na ponedeljkove navedbe SDS-a, da so zapisnik pridobili od osebe, ki je bila prisotna na sestanku, danes pa trdijo, da jim je zapisnik posredoval anonimni vir. Spomnili so tudi, da je SDS v soboto zaradi te zgodbe napovedal interpelacijo vlade, ustavno obtožbo predsednice vlade ali izredno sejo DZ-ja.

Od tega zdaj ne bo nič, poudarjajo v PS-ju, saj bodo v vrstah SDS-a podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca ter morda ta očitek dodali v interpelacijo zoper Gregorja Viranta, "ki ga na omenjenem sestanku sploh ni bilo".

Zgolj netenje prepira
V stranki so tako prepričani, da poskuša SDS zgolj zanetiti prepir med Ljubljano in drugimi občinami. A gre za izmišljotino, saj imamo zakon o glavnem mestu, ki opredeljuje obveznosti in pravice glavnega mesta in vlade, pravijo.

"Če Ljubljane ne bi uspešno vodil župan Zoran Janković, SDS njenega financiranja ne bi problematizirala. Če bi pa župan imel rumeno strankarsko izkaznico, Janševa vlada nikoli ne bi Ljubljani odvzela 60 milijonov evrov," so še zapisali v PS-ju.

Na Ukomu pa so še enkrat poudarili, da o julijskem srečanju med predstavniki vlade in MOL-a obstaja samo en usklajen zapisnik.