Janković pravi, da ne razume, kje so razlogi za njegov pregon. Razrešen je bil iz nekrivdnih razlogov, kot je dejal, pa je leta 2008 policija iz Postojne odločila, da ni nobene osnove za preiskavo. Foto: www.alesfevzer.com
Janković pravi, da ne razume, kje so razlogi za njegov pregon. Razrešen je bil iz nekrivdnih razlogov, kot je dejal, pa je leta 2008 policija iz Postojne odločila, da ni nobene osnove za preiskavo. Foto: www.alesfevzer.com
Mercator
Tožilstvo trdi, da je bil Mercator oškodovan za 100.000 evrov, omenjena družba pa ni priglasila premoženjsko pravnega zahtevka, opozarja zagovornik Borisa Milevoja, Emil Zakonjšek. Foto: BoBo
Janković obtožuje tožilstvo šikaniranja

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v zadevi Niš, v kateri so obtoženi po trditvah tožilca Mercator oškodovali s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnih narokih zavrnili krivdo, nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek pa je bil iz postopka izločen zaradi zdravstvenih težav.

Zaradi izločitve Marinška je Brezigar danes vložil spremembo obtožnice. Kot je poudaril, sta Janković in Brodnjak sicer izrazito prispevala k zlorabi položaja, da bi drugemu pridobila veliko premoženjsko korist.

Je šlo za navidezen posel?
Marinšek je kot podpredsednik uprave v imenu Mercatorja s ciprsko družbo Facim podpisal pogodbo, povezano z Mercatorjevo namero o graditvi trgovskega centra v Nišu. Facim se je zavezal, da bo storil vsa pripravljalna dela za pridobitev gradbenih dovoljenj, Mercator pa bo za to plačal 100.000 evrov.

"Nato je Marinšek v Ljubljani, skladno s pooblastilom uprave, odobril plačilo računov, čeprav je vedel, da Facim nikoli ni in nikoli ne bo pridobil gradbenih dovoljenj za gradnjo trgovskega centra v Nišu. Šlo je za navidezen posel," je dejal Brezigar.

Soglasje s plačilom računov za neresničen posel?
Janković in Brodnjak pa sta kot predsednik in član uprave Mercatorja soglašala s plačilom računov, čeprav sta vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, je dejal tožilec. "S takim ravnanjem sta odločilno prispevala k temu, da je Facim pridobil protipravno premoženjsko korist v vrednosti 100.000 evrov," je poudaril.

Janković: Gre za pogodbo, ki je nisem podpisal
Janković je sicer že večkrat poudaril, da gre za pogodbo izpred desetih let, ki je ni podpisal. Zanjo naj bi izvedel šele dve leti po tem, ko je zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo. Dejal je, da je pogodbo podpisal Marinšek, a je kljub temu prepričan, da je bila dobra za Mercator.

Z njo so najeli podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oziroma omogočilo gradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu.

Po Jankovićevem mnenju ga tožilstvo že sedem let "šikanira in ustvarja domišljijsko zgodbo, kjer je ni". "Dejstvo je, da je leta 2008 policija iz Postojne odločila, da ni nobene osnove za preiskavo," je dejal Janković in se vprašal, kje so razlogi za njegov pregon.

Tedanjega zastopnika družbe Facim Milevoja je Janković srečal le enkrat v lokalu in z njim ni posloval. Prav tako naj ne bi poznal ciprske družbe. Ljubljanski župan je na sodišču danes spomnil, da ga je nadzorni svet razrešil iz nekrivdnih razlogov, prav tako pa danes ni imel pripomb na revizijsko poročilo, na katerem naj bi temeljile ovadbe.

Tožilec Brezigar medtem Milevoju očita, da je Jankoviću in Brodnjaku namenoma pomagal pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja, saj je kot direktor Facima podpisal pogodbo in izdal račune, čeprav je vedel, da njegova družba za Mercator ne bo opravila nobene storitve.

Je bil Mercator sploh oškodovan?
Milevojev zagovornik, odvetnik Emil Zakonjšek, je opozoril, da domnevno oškodovana družba Mercator ni priglasila premoženjskopravnega zahtevka, saj so ugotovili, da z omenjenim poslom niso bili oškodovani.

"Ali družba nima vseh podatkov, s katerimi razpolagamo v sodnem spisu, ali pa so razlogi kje drugje," je odvrnil tožilec Brezigar.

Janković obtožuje tožilstvo šikaniranja