"Glede na danes podane predloge tožilstva pa se obramba ne more znebiti občutka, da tožilstvo širi očitke ter za vsako ceno išče dlako v jajcu," meni Jankovićev zagovornik Janez Koščak. Foto: BoBo
Jankovič zanika očitano zlorabo položaja

Na sodišču je potekal predobravnavni narok za Jankovića in soobtoženega Brodnjaka. Janković na sodišče ni prišel, a ker je vložil ugovor na obtožnico, to pomeni, da krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja ne priznava. Brodnjak pa je na naroku povedal, da tudi on ne priznava krivda.

Sodišče je sicer izločilo iz sojenja prvoobtoženega nekdanjega podpredsednika uprave Mercatorja Mitjo Marinška, saj izvedensko mnenje kaže, da zaradi zdravstvenih razlogov ni sposoben udeležbe na obravnavah.

Posel naj bi bil navidezen
Postopek se dotika časov, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, in so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim pri nakupu zemljišč za Mercatorjev center v Nišu menda neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Tožilstvo meni, da je šlo pri pogodbah s ciprsko družbo le za navidezen posel, zato je bilo plačilo neutemeljeno. "V posel sta bila poleg Marinška aktivno vpletena Brodnjak in Janković, ne le v Mercatorju, temveč tudi v srbski hčerinski družbi," je prepričano tožilstvo. Mercator naj bi bil oškodovan za 100.000 evrov, obtoženi pa so korist pridobili ciprski družbi Facim, ki je bila v lasti več slovenskih državljanov. Obtoženim grozi do osem let zapora.

"Želijo Jankovićevo glavo"
Jankovićev odvetnik Janez Koščak zatrjuje, da Janković ni imel ničesar s poslom. Očitki tožilstva po njegovem mnenju temeljijo na navedi, da je "bil s poslom seznanjen, saj je na eni sej uprave pokimal z glavo", zato je prepričan, da bo imelo tožilstvo težave z dokazovanjem krivde. Dodal je, da "tožilstvo na vsak način želi glavo Zorana Jankovića".

V Mercatorju se sicer še niso odločili, ali bodo kot oškodovana stranka v postopku uveljavljali premoženjsko-pravni zahtevek. Glavna obravnava se bo začela 25. avgusta.

Jankovič zanika očitano zlorabo položaja