Janković pravi, da ni ravnal nezakonito. Foto: BoBo
Janković pravi, da ni ravnal nezakonito. Foto: BoBo

Mitja Marinšek je zaradi zdravstvenih razlogov zaprosil za preložitev današnjega predobravnavnega naroka. Sodišče bo določilo sodnega izvedenca medicinske stroke, ki bo presodil, ali je sposoben hoditi na sodišče. Novi datum naroka je sicer 5. maj.

Odvetnik Emil Zakojnšek je predlagal, da se predobravnavni narok zaradi odsotnosti prvoobtožnega danes ne opravi, saj so preostali trije obtoženi sostorilstva oziroma pomoči Marinšku pri zlorabi položaja.

Med obtoženimi je sicer tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki prav tako ni prišel. Razlog njegove odsotnosti ni bil pojasnjen. Obtožnica Jankovića kot nekdanjega predsednika uprave bremeni zlorabe položaja. Tožilstvo Jankoviću očita, da je s soobtoženimi, nekdanjima sodelavcema Mitjem Marinškom in Stanislavom Brodnjakom ter ustanoviteljem ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisom Milevojem, prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča v Nišu kot takratni predsednik uprave Mercatorja pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

Janković sicer trdi, da je bil posel zakonit. Pravi, da gre v tej zadevi za pogodbo izpred desetih let. Sam te pogodbe sploh ni podpisal, zanjo pa naj bi izvedel šele dve leti po tem, ko je zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo.

Pogodbo je po njegovih besedah podpisal Marinšek, a je kljub temu Janković prepričan, da je bila dobra za Mercator. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oziroma omogočilo gradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu.

Revizorji opozarjali že pred leti
Po neuradnih informacijah je ovadba temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. Ko je Janković prvič kandidiral za funkcijo ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da naj bi ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.