Policisti še vedno fizično varujejo sodničino hišo. Foto: MMC RTV SLO
Policisti še vedno fizično varujejo sodničino hišo. Foto: MMC RTV SLO
Marko Pogorevc
Nekdanji direktor policije pravi, da bi dejanje lahko bilo maščevanje ali pa opozorilo pred prihodnjimi sodbami. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava je v teku, osumljencev ni

Razstrelivo je namreč imelo veliko udarno moč, kar po besedah nekdanjega direktorja policije Marka Pogorevca pomeni, da je za življenje ljudi izjemno nevarno. Takšno razstrelivo ima namreč tudi veliko rušilno moč in po navadi tisti, ki se znajdejo v neposredni bližini eksplozije, ne preživijo, je Pogorevc dejal za MMC.

Ker Pogorevc ne ve, kakšno eksplozivno telo je bilo uporabljeno pri napadu, pravi, da ne more reči, ali bi motiv dejanja lahko bilo zastraševanje ali dejansko namera, da sodnico Katarino Turk Lukan poškodujejo.

Najprej je treba najti vzrok napada
Policija bo zdaj morala preveriti vse vzroke, ki so pripeljali do tega dejanja. Pregledali bodo postopke, ki jih je vodila okrožna sodnica, in ocenili, kdo bi lahko bil osumljenec. Tudi forenzične analize, za kakšno eksplozivo je šlo, bodo pomembna sled, pravi Pogorevec.

Ker je sodnica vodila več odmevnih primerov, se pojavljajo ugibanja, ali bi lahko šlo za maščevanje. Po neuradnih podatkih naj bi namreč sodnica pred dnevi prejela nenavaden telefonski klic, ali je to sled, pa na policiji ne komentirajo.

Policisti so v zvezi z napadom že opravili več razgovor in preiskovalnih dejanj. Preiskava teče v smeri suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in prometa z orožjem ali eksplozivom, so povedali na PU Kranj. Po poročanju novinake TV Slovenija Janje Koren bi bil napad lahko povezan z oprostilno sodbo, ki jo je sodnica izrekla za voznika, ki je pred leti do smrti povozil deklico. Tako se pojavljajo namigi, da naj ne bi bilo naključje, da je bil eksploziv nastavljen na okno otroške sobe. Kakšen eksploziv so uporabili napadalci še ni znano, neuradno pa naj bi šlo za razstrelivo TNT.

Leta 1996 bomba ranila sodnikovo ženo
Sicer pa je bilo v Sloveniji v preteklosti že nekaj podobnih primerov. Pred 13 leti je namreč ročna bomba odjeknila pred hišo mariborskega sodnika Konrada Rebernika, ob tem pa je bila huje ranjena njegova žena. Krivec je bil leto po dejanju obsojen zaradi poskusa umora, je za TV Slovenija poročala Anja Huš.

Naročnik napada je sodniku predtem večkrat grozil, a država ni ukrepala. Zato je bila Reberniku nato prisojena odškodnina, sam pa je kmalu po napadu iz sodniških vrst prestopil v tožilske.

Na sodnika streljal, tožilko fizično napadli
Leta 2002 se je napad zgodil na novomeškega sodnika Antona Panjana. Pred vrati njegovega stanovanja se je pojavil 37-letnik in ustrelil proti sodniku ter mu zagrozil, da ga bo naslednjič ubil. Policija ga je isti dan prijela.

Napadi so se zgodili tudi na sodiščih. Leta 2003 je bila na kranjskem tožilstvu fizično napadena tožilka, leta 2005 pa je počilo na novogoriškem sodišču.

Preiskava je v teku, osumljencev ni